Grams 3 meter høje ærter

Grams 3 meter høje ærter
Grams 3 meter høje ærter

Af Peter Norris

 

Dagens højdepunkt: at stille sig på den høje trappestige for at plukke Grams Høje Ært udplantet i havens højeste højbed. Til trods for at de i år er plantet bag drivhuset af mangel på bedre, rager de stadig ca 3 meter op i luften, så det kræver et ret stabilt stativ for at kunne klare de herskende vestenvinde.

En del af bælgene har en nydelig elastik omkring sig – ikke for at holde sammen på det hele, men for at markere at de skal have lov at blive på planten for senere at kunne høste frø. Ellers kunne man (jeg især!) nemt blot plukke løs af det hele uden at tænke på at der næste år skal være noget at så.

Grams Høje udmærker sig ved, at de efter vores erfaring kan holde sig længere på planten uden at blive melede. Smagen er fremragende, men de giver trods alt ikke det dobbelte udbytte selv om de er dobbelt så høje som almindelige ærtesorter – hos os begynder de først at sætte bælge i over 1 meters højde. De kan vist findes til salg enkelte steder på nettet, og ellers fås gennem Frøsamlerne.