Overvintrende løg

Overvintrende løg

Peter Norris

1. juni 2016

Overvintrende løg kan dyrkes enten fra stikløg eller fra frø. Hos mig har begge metoder givet nogenlunde samme resultat, både hvad angår overlevelse og udbytte, mens dyrkning fra frø er langt det billigste – så det har jeg gjort i de senere år.

På billedet ses rødløg Fire King som har overvintret i mistbænk og høstet for et par dage siden for at give plads til udplantning af agurker. Fire King har været ret vellykket de sidste par år, og en ganske udsøgt fornøjelse at have friske rødløg først i juni – hvorefter der er sket det der så ofte sker: forhandleren Dobies er holdt op med at føre dem! Og det er ikke lykkedes mig at finde overvintrende rødløgsfrø andre steder på nettet. På min forespørgsel har Dobies dog svaret at de måske vil have dem i sortimentet igen i 2017, men jeg venter med at glæde mig alt for meget.

Rækken midt i billedet er den overvintrende sort Senshyu Yellow, hvor toppene lige er begyndt at lægge sig. De to andre rækker er den almindelige sort Sturon, hvor jeg en gang havde læst at den også egnede sig til overvintring. Overlevelsen har været nogenlunde den samme for begge sorter her på friland, men Sturon er dårligt begyndt at danne løg endnu. Og da bedet snart skal bruges til at udplante vintersavoy, vil Sturon nok ikke opnå genvalg som overvintrende sort.

Såtidspunktet er ret kritisk. Løgene må ikke blive for store inden vinteren for ikke bare at gå i blomst det følgende forår, og samtidig må de ikke være så små ved udplantningen at de ikke overlever vinteren. Engelske erfaringer siger at det optimale såtidspunkt er 18. august – så det holder jeg mig til. Der sås i pluggbox så rødderne ikke forstyrres ved udplantning i oktober. På friland får løgene plast over for vinteren, og derefter fiberdug i det tidlige forår. Både friland og mistbænk får et ekstra lag fiberdug ved udsigt til hård frost.