Hvidråd i løgplanter

Hvidråd i løgplanter

Af Peter Norris

Observerer man hvidløg eller løg, som allerede nu gulner og visner ned, er der stor chance for, at de er angrebet af svampesygdommen hvidråd.

Man kan let konstatere det ved at grave en plante op: ofte sidder de i forvejen ret løst, fordi roden er rådnet, og er der en hvidlig belægning omkring rod eller løg, er katastrofen indtruffet, og planten går den sikre død i møde.

Endnu værre end en syg plante er, at inde i det hvide svampemycelie udvikles der små sorte hvileknolde (sclerotier), som kan overleve i jorden i 15-20 år – lige indtil, der igen vokser en plante fra løgfamilien, som de kan kaste sig over.

Hvidråd angriber både hvidløg, porrer og løg, hvor hvidløg er de mest udsatte.

Smitten spredes via inficerede planter eller jord (også evt. jorden, der sidder på den planteske, man har brugt til at fjerne de syge planter), hvorfor man skal være ret kritisk med kun at bruge absolut sunde sætteløg og fed. Derimod overføres sygdommen ikke via frø, så man kan undgå at få svampen ind i køkkenhaven ved at dyrke løg fra frø. De syge planter skal heller ikke smides på kompostbunken, men skal til den kommunale forbrænding.

Som forebyggelse anbefales et 6-årigt sædskifte, men har man først fået svampen i jorden, er der intet at stille op rent bekæmpelsesmæssigt. Dog eksperimenteres der med at anvende hvidløgsudtræk, som vandes ud på et inficeret jordstykke, hvor der ikke foreløbig (mindst 6 måneder) skal dyrkes noget fra løgfamilien.

Man tager et sundt hvidløg, som knuses og røres rundt i 10 liter vand – og man vander så med 10 liter pr 2 m2. Stoffet allicin (som er det der giver den karakteristiske hvidløgsluft) får svampesporerne til at vågne, men så dør de, når de ikke kan finde en plante at inficere. Det er bedst at gøre det ved en jordtemperatur mellem 15 og 18°, som er den temperatur, hvor sporerne lettest vågner til “dåd”. Og har man ikke lyst til at knuse sine højt skattede hjemmedyrkede hvidløg, kan man altid for en billig penge købe hvidløgspulver til heste i foderstofforretningen. Så drysser man 30-40 gr pr m2, og vander det ned i jorden.