Plads til rødbeder, spinat og broccolini.

Plads til rødbeder, spinat og broccolini.

Rødbeder dyrker jeg stort set kun dér hvor de kan puttes ind mellem en hovedafgrøde på steder hvor der ikke er lys nok til ret meget andet. De plejer at blive sat mellem rækker af majs eller ærter, men i år skal det vise sig, hvordan de klarer sig mellem broccolini, som ender med at bliver nogle ret store planter. Tidligere forsøg med at udplante fx salat i mellemrækkerne har nemlig ikke kunnet give en salathøst, som har været besværet værd.

Det hele startede i februar med forkultivering af en tidlig og rimelig kuldetolerant rødbedesort, som derefter blev udplantet i mellemrækkerne sidst i marts. Samtidig blev der sået spinat i hovedrækkerne. Rødbederne blev dækket med fiberdug eller plast ved udsigt til frost for at forhindre senere stokløbning.

Broccolinien (3 sorter) blev sået først i april og udplantet i begyndelsen af maj, hvor den første spinat blev høstet for at gøre plads til dem. Herefter snuppes spinatblade efterhånden som de skygger for broccolinien, hvor det på et tidspunkt selvfølgelig ender med at spinaten er væk og rødbederne står tilbage i halvskyggen i mellemrækkerne. Rødbederne plejer man så småt at kunne høste fra anden uge af juni, og med det forspring de har fået, burde det kunne blive til beder inden broccolinien slukker helt for lyset. Og hvis det mod forventning ikke skulle lykkes, er sådan en treeninghed i det mindste rimelig køn i aftensolen?

Skrevet af Peter Norris