Broccoliplanter - tidlig senilitet

Broccoliplanter - tidlig senilitet
Broccoliplanter - tidlig senilitet

Sådan en dag med høj sol og 10-12° i drivhuset var det ret passende at gå stuegang derinde blandt de overvintrende planter, for tidligt at kunne opspore eventuelle tegn på mistrivsel eller fejludvikling. Og det var der.

De små broccoliplanter viste sig ved nærmere undersøgelse at være i overhængende fare for at udvikle hvad der kaldes tidlig senilitet, og derfor risikere at få et alt for kort og uproduktivt liv. Rødderne var nået til bunden af potten, og når de ikke kunne komme videre var de begyndt at sno sig rundt og rundt i stedet. Og når rødderne således ikke kan vokse nedad, får det planten til at reagere som om den ikke kan blive større og nu er voksen – hvorefter den går over til Trin 2 og sætter blomst eller frugt. Hos broccoli danner små 10-20 cm høje planter pludselig et midterskud på størrelse med en ært. Som så blomstrer. Hos spidskål går planten i blomst uden at danne ret mange blade endsige antydningen af et hovede.

Risikoen for fejludvikling er naturligvis størst når vejret i den tidlige vinter har været relativt mildt – hvor det er vigtigt at opdage de tidlige tegn inden lyset vender tilbage i februar og plantevæksten igen går i gang. Og ved rettidig omhu er behandlingen ret ligetil: ompotning til større potter. Derfor er eftersyn af de overvintrende et fast punkt på todo-listen for januar.