Overvintrende broccoli

Overvintrende broccoli

Peter Norris

16. marts 2017

Der er efterhånden en del der dyrker overvintrende spidskål, som sås i sensommeren til høst det følgende år i maj-juni. Til gengæld er det måske ikke helt så almindeligt med overvintrende broccoli – ikke den blomsterskydende “early sprouting” type, som især englænderne har dyrket i årevis, men derimod den helt almindelige broccoli med store hoveder på 300-400 gr med efterfølgende noget mindre sideskud.

Lidt ærgeligt, for frisk broccoli først i juni er noget af en lækkerbisken, og så gror den ovenikøbet så tidligt på sæsonen at kålsommerfuglen endnu ikke er begyndt at flyve – med andre ord ingen risiko for udelikate larver i broccolien, uden at man overhovedet behøver etablere nogen form for beskyttelse. Man sår i september, overvintrer i fx drivhus under fiberdug, og udplanter i mistbænk eller under plast her i marts. Man kan sikkert også (uden at jeg har prøvet det) så i august og udplante direkte i jorden i oktober. Ovenikøbet synes broccolien at overleve vinteren med stærke planter i marts noget bedre end andre kål som spidskål og blomkål. Det er dog langt fra alle broccolisorter som er egnet til overvintring, men fx Aquiles F1 og Waltham kan anbefales.

Mine egne Aquiles klarede alle vinteren i drivhuset og blev blev udplantet igår. De 13 planter plejer at give de første høst af hoveder fra sidst i maj, og fortsætter derefter med at give pæne sideskud en måneds tid – og i alt kommer der som regel ca 6 kilo larvefri broccoli ud af det.