Så løg i august

Så løg i august

Peter Norris

På fredag sår jeg løg.

Vil man have tidlige friske løg allerede fra starten af juni, kan man dyrke overvintrende løg – enten fra frø eller ved sætteløg.

Sætteløg er langt den dyreste løsning, og da overlevelsen efter mine erfaringer er mindst lige så god for de frøsåede, har jeg i de senere år udelukkende sået løgene.

Løg sås i pluggbox med en 3-4 frø pr celle, og udplantes uden at skille småplanterne ad med ca 25 cm imellem cellerne.

De plantes i oktober både i mistbænk og på friland – på friland dækkes bedet med plast, når det bliver vinter, og med fiberdug i det tidlige forår. Småplanterne passes med vanding efter behov, og engang først i marts får bedet et kvælstoftilskud i form af hønsemøg. En håndfuld træaske pr. m2 er også godt.

I år sås sorterne Senshyu Yellow (gul kepaløg) fra Impecta, og som noget nyt den hvide sort Kosma fra Moreveg. Sorten Sturon kan også bruges, men hos mig har den ikke overvintret helt så godt som Senshyu. Desværre har det ikke været muligt i de senere år at få frø af rødløg til overvintring.

Det vigtigste er næsten såtidspunktet. Hvis planterne er for store, når vinteren og frosten sætter ind, risikerer man at de går i blomst lige som almindelig forårssatte løg gør andet år efter vinteren.

Er de derimod for små, kan det være at planterne ikke er stærke nok til at overleve frosten.

På en side fra et engelsk frøfirma fandt jeg engang en anbefaling af, at det optimale tidspunkt for såning skulle være 18. august. Og da det i dette tilfælde nok ikke handler så meget om engelsk klima, men om dagens længde, går jeg ud fra at datoen også gælder danske forhold. Derfor sår jeg på fredag – ikke på torsdag, og ikke på lørdag, men på fredag d.18. Det er sikkert bedøvende ligegyldig om det er nogle dage før eller senere, men det skader aldrig at være en smule overtroisk som havedyrker.