Stativ til de meget høje ærter

Peter Norris

20. maj 2016

I dag er stativet til de høje ærter kommet på plads, og jeg glæder mig egentlig hver gang over at jeg endelig tog mig tid til at lave noget ordentligt, i stedet for hvert år at bikse noget vakkelvorent sammen af et par bambusstokke og en rest hønsenet – hvorefter man kunne gå dér og dels synes det var ret grimt, og dels bekymre sig over at der kunne komme en storm og vælte det hele (inkl ærter) omkuld.

Her er derimod anvendt halve lærketerrassebrædder, et rimelig stift net, hjørnebeslag og 6 mm rundjern til at forankre det hele 60 cm nede i jorden. Det stativ flytter sig ingensteder uanset vindstyrke. Og om vinteren opbevares det tørt hængende indenfor den overdækkede hønsegård.

Ærterne er Grams Høje Ært, som er blevet de foretrukne høje i de senere år. Søde, velsmagende, kan høstes over længere tid og kan stå relativt længe uden at blive melede. Sorten er samtidig rimelig resistent over for visnesyge, som jeg ellers har døjet med i de fleste andre ærtesorter. Udbyttet er også noget højere end de almindelige havesorter, idet de 2 dobbeltrækker i bedet på en kvadratmeter oftest giver en 4-5 kilo. Eneste mindre minus er at de ikke har så mange fangetråde at de altid er i stand til at holde fast i stativet når de kommer op i 2 meters højde og vinden blæser, så de skal indimellem hjælpes med en snor omkring.

Arealet under eller imellem ærtestativerne forsøger jeg til stadighed at udnytte til noget fornuftigt. En courgetteplante sidste år gav 1 courgette, og så orkede den ikke mere – så i år forsøges med rødbeder som blev forspiret i starten af april og udplantet en måned senere. De har jo også tiden for sig og behøver ikke at blive høstet før sidst på efteråret.