Beskyttelse mod knoporme

Beskyttelse mod knoporme

Peter Norris

12. juni 2016


Med udsigt til lidt køligere vejr og (måske en smule) regn i den kommende tid, tog jeg mig sammen og klargjorde mit største kålbed. Det indebar høst og blanchering af den sidste spinat, samt tilførsel af kompost- og møgblandet jord fra hønsegården i en dosering på ca en 10-liters spand pr m2. Sidstnævnte arbejde foregår i tæt samarbejde med hønsene, som står både på spanden, på spaden og på nakken af mig for at kunne spotte evt regnorme.

Der er herefter udplantet blomkål, spidskål og rødkål med forskellige afstande. Planterne var blevet noget ranglede, og blev derfor plantet lidt dybt (hvilket kål ikke har spor imod). Ringene omkring hver plante er ca 5 cm høje stykker af nedløbsrør, som danner et værn mod knopormen. Denne er ageruglens umådelig grimme larve, som lever i jorden om dagen, men som kravler op til overfladen om natten og gnaver småplanter over. Ringen kan den heldigvis ikke forcere. Jeg har kun en enkelt gang mistet en plante da der åbenbart havde været en larve som gemte sig indenfor ringen da der blev plantet.

Til sidst blev bedet dækket med bionet for at beskytte mod både kålflue og kålsommerfugl – og herefter kører det bare uden bekymringer.