SÅPLAN FOR BLOMKÅL 2018

SÅPLAN FOR BLOMKÅL 2018

Peter Norris

3. marts 2018

Igen i år vil jeg forsøge at optimere blomkålsproduktionen – ikke for at kunne høste så mange som muligt, men for at kunne høste over så lang en periode som muligt. Jeg har engang stået med 10 høstklare hoveder på en gang, som alle skulle spises i løbet af en uges tid inden de sidste sprang ud i fuld flor – og det gider vi ikke igen! Vores erfaring er nemlig at blomkål taber en del kvalitet ved nedfrysning (i modsætning til fx broccoli), så de skal helst spises rimelig friskhøstet.

Derfor skal det være små hold med 4-6 stykker ad gangen (“lidt, men tit”) fordelt på forskellige sorter hvor nogle er overvintrende, andre til midt på sæsonen, og atter andre sentudplantet ofte som anden afgrøde. Samtidig kan der af hensyn til et fornuftigt sædskifte ikke plantes kål over hele køkkenhaven, så nogle steder udplantes blomkål efter at de tidligste kål er høstet. Noget af et puslespil, hvor bl.a. vejret kan gøre at brikkerne pludselig slet ikke passer sammen. Men baseret på erfaringerne de senere år er den foreløbige plan sådan her:

Marts: Normalt ville der skulle sås det tidligste hold først i marts (Mayflower, Orkney eller Amazing) til udplantning under fiberdug/plast i april – høst i juni/juli. I år har jeg dog for mange som har overlevet vinteren, så dette hold springes over for ikke at få for meget på en gang (der er jo så meget andet at spise i juni).

April: midt i april sås sorten Amazing, som i juni skal fylde resten af et bed, hvor der i marts er udplantet overvintrende blomkål og spidskål, som har stået i små potter i drivhuset. Hvis det går som planlagt vil nogle af planterne kunne erstatte de første spidskål som høstes, resten kommer hvor der har været dyrket tidlig salat. En fordel ved Amazing er at de kan plantes så tæt som 35×35 og stadig give pæne hoveder. Høst i løbet af august.

Maj: først i maj sås nogle Amazing igen samtidig med et hold rødkål. Disse udplantes i juni efter tidlige kartofler, og høstes september/oktober.

Maj: sidst i maj sås efterårssorten Autumn Giant. Udplantes i juli hvor der er plads efter de tidligste kål samt efter kartofler. Høst oktober. Samtidig gives der en sidste chance for sorten Triomphant (“Christmas Cauliflower”), som skulle kunne høstes i december/januar, men som i år endnu kun har givet et mindre hovede i februar.
Endelig skal der i år prøves Chinese Sweet Sprouting Cauliflower, som dyrkes for de lækre sideskud på samme måde som aspargesbroccoli. Skal udplantes i juni/juli efter høst af de tidligste ærter.

Juni: midt i juni sås sidste hold Autumn Giant, udplantes august efter rydning af de ældste jordbær. Høst november/december.

Juni: sidst i juni sås den overvintrende sort Winter Aalsmeer. De udplantes efter ærter i i august og står hele vinteren som relativt store planter, som begynder at udvikle hoveder i april/maj.

September: i starten af september sås sorten Orkney sammen med de øvrige overvintrende kål (broccoli og spidskål). Planterne står i små potter i drivhuset dækket med fiberdug i tilfælde af meget frost, og udplantes når jordtemperaturen er passende i marts. Høst i juni/juli.

Holder planen (hvad dyrkningsplaner sjældent gør) vil der med andre ord (måske) kunne høstes blomkål kontinuerligt over en periode på 9-10 måneder – og endnu længere hvis mine nuværende “Christmas Cauliflower” pludselig finder på at fejre jul her i marts???.