Såning af de overvintrende i september

Såning af de overvintrende i september

Peter Norris
19. august 2015

I køkkenhavens årskalender er der efterhånden indført en række “mærkedage”. Det vil sige bestemte datoer for såning af diverse afgrøder hvor man ikke er afhængig af hverken vind og vejr eller hvordan situationen i øvrigt er i køkkenhaven, men hvor det sker som for kultivering med henblik på udplantning på et senere tidspunkt hvor tingene alligevel er mere eller mindre uforudsigelige. Det betyder at man ikke behøver gå og diskutere med sig selv hvornår man skal så, men snarere næsten kan gå og glæde sig til at dagen oprinder som var det havenørdens svar på P-dag.

Således sås fx drivhustomaterne altid 8. marts, de overvintrende løg blev sået i går 18. august, og næste mærkedag er så 10. september. Næsten årets vigtigste (nogen gange pjækkede jeg fra arbejdet på dagen:-)) Her sås størstedelen af de overvintrende som helst skal give forårets første friske grønne høst. Derfor dette opslag i lidt god tid, hvis andre skulle have lyst til at skaffe frø og gøre det samme. Der sås:

  1. Salaten Winter Gem som udplantes i drivhuset når tomaterne fjernes i oktober. Beskyttes med 2 lag fiberdug i frostperioder, og der kan høstes ny salat fra sidst i marts. Andre brugbare sorter er fx Arctic King og May King.
  2. Spinat Palco sås ligeledes til senere udplantning i drivhus og mistbænk. Der kan også sås/udplantes på friland med en rimelig overvintring, men den tidligste (fra midt i marts) og lækreste spinat får man i mistbænken. De fleste spinatsorter egner sig sikkert lige så godt.
  3. Spidskål Hispi sås og omplantes senere til 6-7 cm potter. Overvintrer i drivhuset under fiberdug, og udplantes i marts i mistbænk eller friland under plast. Sorten Erstling er også egnet. Høst fra sidst i maj.
  4. Broccoli Aquiles (alternativt Waltham) behandles på samme måde som spidskålen. Her i 2015 har en enkelt mistbænk med Aquiles fra sidst i maj i alt givet 5 1/2 kilo både almindelige så hoveder og efterfølgende sideskud.

Billedet er fra drivhuset først i marts i år.