Bønner

Bønner
Bønner

Af Peter Norris

 

Når man dyrker køkkenhave rimelig intensivt, skal hvert bed helst give mindst 2 afgrøder i løbet af en sæson. Oftest foregår det ved at man har småplanter parat til at udplante så snart den første afgrøde er høstet. Efterhånden får man samlet nogle erfaringer (især hvis man er flittig til at notere hvad man gør!) med hvilke kombinationer som oftest er vellykket, og hvilke som er lige lovlig optimistiske eller en decideret dårlig match. Det gælder både hvilke afgrøder som er gode kombinationer, og herunder også hvilke sorter der er bedst egnede. Og med tiden ender de rigtig lykkelige par med at være en fast del af dyrkningsplanen.

Således her i bedet, hvor stangbønnerne i en del år har efterfulgt de såede løg. Løgene er både skalotter, rødløg og kepaløg, men valgt ud fra at de erfaringsmæssigt kan høstes midt i juli. Det betyder så at en noget langsommere sort (som aldrig lagde sig før engang i august) er blevet droppet til dette bed.

Stangbønnen Fasold er valgt fordi den både er rimelig hurtigt udviklet og samtidig giver nogle lange, slanke og ret lækre bønner over forholdsvis længere tid. De bliver sået i roottrainers hvor der er rimelig plads til rødder, så udplantningen godt kan trækkes lidt hvis løgene er forsinket. Efter sortsbeskrivelsen skulle der gå 55 dage fra såning til høst – i år blev de sået 3. juli, udplantet 17. juli og de første er høstet idag. Så det passer vist rimelig godt, og nu er der udsigt til mindst en måneds bønnehøst eller mere – 2015 blev de sidste høstet 20. oktober.