Tidlige kartofler lægges

Tidlige kartofler lægges

Peter Norris

6. april 2018

Ud over at høste den sidste savoy er de tidligste kartofler af sorten Solist endelig blevet lagt idag. Lidt senere end normalt (først nu er der udsigt til at jorden holder en gennemsnitstemperatur på mindst 8°), men det er jo ikke så ualmindeligt. Det ualmindelige er derimod HVORDAN de er blevet lagt – for mig i hvert fald.

For nogle år siden var der en del medlemmer af Praktisk Økologi der forsøgte med at lægge kartoflerne i uld, hvilket for de flestes vedkommende resulterede i højere udbytter end normalt. Jeg kom aldrig med på vognen, mest fordi jeg ikke havde ret meget uld i mit umiddelbare netværk – men det har jeg nu.

Derfor består det meget nøje tilrettelagte forsøg i, at solisterne lægges forskelligt i bedets 3 rækker. I den ene række er der blot drysset lidt hønsemøg i renden som jeg plejer. I næste række er der både hønsemøg og uld, og i den sidste række lægges knolden blot ovenpå en uldtot uden møg. Herefter skal der sammenlignes fremspiring, toppens vækst, samt sundhed og udbytte fra de 3 rækker. Det betyder bl.a., at jeg både skal huske at veje, samt plukke samtidig fra de 3 rækker så der ikke er forskel på hvor længe de har haft til at vokse – og heri ligger jo forsøgets største potentielle fejlkilde?