Ompotning af kål i november

Ompotning af kål i november

Peter Norris

26. november 2017

Har man småplanter af eksempelvis kål stående til overvintring i potter i drivhuset, indtil de kan udplantes engang i marts, er det en god ide at checke, hvordan rødderne har det i potterne.

Det lidt lunere (uden ligefrem at være solrigt) vejr i november har været ret gunstigt for rodudviklingen, og især for mine broccoliers vedkommende er rødderne nået til pottebunden og begynder at køre rundt i en rundkørsel. Når rødderne således ikke kan nå længere nedad, narres planten til at tro, at det nu er slut med den vegetative vækst, og at tiden nu er inde til at sende en blomst i vejret.

Tidlig senilitet kaldes det, og det er ikke en tilstand, man skal ønske for nogen eller noget. For nogle år siden var jeg ikke tilstrækkelig opmærksom på risikoen, hvorfor mine små 10 cm høje broccoliplanter pludselig begyndte at danne ærtestore blomsterhoveder i marts. Kort derefter begyndte spidskålene at skabe sig på samme vis.

Derfor har jeg tilføjet det som fast punkt på todo-listen (så jeg ikke glemmer det) at kålene i november skal pottes om til nogle lidt dybere med bedre plads til rødderne.