Rødbeder får plads under bønnerne

Peter Norris

29. maj 2016

Det hænger måske ikke så fantastisk godt sammen at man på den ene side overvejer hvordan køkkenhaven kan indskrænkes bare en smule fordi to mennesker efterhånden slet ikke kan nå at spise sig igennem det hele – samtidig med at man på den anden side jævnligt går og eksperimenterer med hvordan man kan få mest ud af hver eneste kvadratmeter. Men det ene projekt er ærlig talt ret kedeligt, mens det andet er ulige sjovere.

Arealet under stangbønner har altid været svært at bruge til noget fornuftigt. Der er nok ikke så meget som kan sås samtidig med bønnerne, hvor de spæde planter kan klare sig i konkurrencen når bønnerne lukker af for det meste af lyset. Og udplantning af afgrøder hvor det vigtige er blade og andet overjordisk gods bliver bare noget ranglet noget – små salater er fx forsøgt, duede ikke.

Derfor er forkultiverede rødbeder det mest nærliggende at satse på. Her er de sået i pluggbox sidst i marts, og udplantet i april – og bladene har nu en sådan størrelse at de kan fange en del af det lys, som bønnerne lader passere, og hvor energien herfra kan gå til en fortsat (men langsommere) udvikling af rødbederne. Så rødbeder skal det nok blive til under én eller anden form – det interessante er så hvordan kvaliteten er, og om de fx ender med at blive noget træede på grund af den langsomme udvikling hvor bønnerne sikkert også kommer til at sluge hovedparten af vandet.