• Levering 1-5 dage
  • 100% tilfredshedsgaranti
  • Dansk webshop

Historien om GrowCamp

Den perfekte køkkenhave i et telt

Det virker så enkelt, at man skulle tro, at nogen havde fundet på det for længe siden. Men drivteltet fra GrowCamp var faktisk en verdensnyhed, da det blev udstillet i England i 2009. Det sjove er, at idéen i bogstaveligste forstand er vokset op af min egen have. Børnene var blevet store, jeg fik bedre tid fra jobbet, så nu skulle det være; jeg ville dyrke mine egne grøntsager, som jeg gjorde, da jeg var barn. Jeg havde sået hele haven til, men så begyndte kampen mod orm og insekter. Jeg ville selvfølgelig dyrke uden brug af gift, så der var meget arbejde og lidt udbytte.

Der måtte gøres noget

Min frustration deles med de fleste andre, som gerne vil dyrke selv, og jeg fik lyst til at gøre noget ved. Jeg var heldig at have brugbare materialer ved hånden, en god potion stædighed og en veludviklet fantasi. Så med fire plastplanker fik jeg dannet det ønskede højbed, fik svejset et bur, som jeg dækkede med hjemmesyet insektnet, forsynet med praktisk placerede velcro lukninger, så det var nemt at komme til grøntsagerne. Vi fandt på at dække højbedet med et ""rullegardin"" af plast, så det kan virke som drivhus tidligt og sent på sæsonen. Og så kunne det ellers nok være, grøntsager og krydderurter gav udbytte.

Ikke avanceret, men effektivt

Der er gevinst ved alle elementer: Højbedet giver bedre udbytte, fordi jorden hurtigere opvarmes og forbliver løs, fordi man ikke træder på den. Nettet holder ikke bare insekter og andet utøj ude, men giver også grøntsagerne let skygge og bremser vinden, mens 90 % af regnvandet trænger igennem. De beskyttede forhold bevirker at grøntsagerne bliver mere sprøde. Plastdækket giver drivhuseffekt, så vækstsæsonen udvides. Det er ikke spor avanceret, men det er effektivt!

To fornemme priser i England

Gennem tre års test ""tvang"" vi venner og bekendte, som aldrig har så meget som kigget på en frøpose, til at prøve drivteltet. De blev begejstrede, fordi det ikke krævede forkundskaber, og fordi de straks kunne se resultater. I sommeren 2008 blev drivteltet udviklet færdigt og sat i produktion Vi har med vilje designet alt, så det bare kan klikkes sammen. Det er lige til at gå til - også for os, som ikke her et veludviklet gør-det-selv gen. I efteråret 2009 vandt vi to priser på haveudstillingen Glee i England for bedste opfindelse. Herefter er det gået stærkt, og drivteltet afsættes i de fleste europæiske lande og USA. 

Nye produkter

Løbende er der nye produkter på banen:  

2014 - GrowWater vander dine planter!

Efter en fantastisk varm og lang sommer i 2014 var der stor efterspørgsel efter automatisk vanding.  Det blev til selvvandingssystemet GrowWater, som vi fik patent på. Vandingssystemet har en meget stor vandbeholder, som gør det muligt at overlade planterne til sig selv i 1-2 uger i den aller varmeste periode. Dermed blev en vigtig forhindring i forhold til grøntsagsdyrkning ryddet af vejen. Alle typer af GrowCamps bede og plantekasser kan udstyres med GrowWater. 

2015 - GrowTunnel - til selvforsynere

I 2015 udviklede vi en TUNNEL til højbede. Overbygningen - TUNNELEN er konstrueret med stålrør, som giver en solid ramme for overdækningen. Der kan dækkes af med insektnet, men også med vinduesfolie og fuglenet. GrowTunnel er specielt velegnet til dyrkning af kål, kartofler, gulerødder, jordbær og alle andre afgrøder, som kræver beskyttelse mod skadedyr eller fugle. Overdækningen på tunnelen er i et langt stykke - enten 240 eller 360 cm. Der kan naturligvis også dyrkes alle andre former for grøntsager,  men til afgrøder, der tit skal tilses og høstes - f.eks. salat og krydderurter foretrækker mange den ""rigtige"" GrowCamp, hvor hver sektion på 120 cm kan åbnes. Højden i tunnel-bede er 115 cm, hvorimod den kun er 100 cm i en GrowCamp. 

2016 GrowCamp - nu også i sibirisk lærk

For dem, som ikke synes PVC hører til i en have, tilbyder vi nu at selve højbedet er i miljøcertificeret sibirisk lærk.

2017 LED-vækstlys og diverse artikler til forspiring

For at forlænge dyrkningssæsonen kan man forkultivere planterne indendørs. Det er oplagt at gøre, hvis man har GrowCamps. Det kan nemlig lade sig gøre at flytte plantene fra det beskyttede miljø indendørs til udelivet i en GrowCamp meget tidligt på året. Overdækningen på GrowCampen holder en smule nattefrost ud - og det er altafgørende om foråret. LED-vækstlys kræver kun meget lidt strøm - faktisk kan man oplyse et areal på 120 x 50 cm for under 20 kr. om måneden. Det kunstige lys gør, at planterne bliver kompakte og kraftige. I en lys vindueskarm oplever man tit, at planterne bliver ranglede og svage. GrowCamps varmemåtte gør det muligt at bruge relativt kolde rum til forspiring. Det nyder mange godt af. Udover LED-lys og varmemåtter udbyder GrowCamp en bred vifte af potter, spirebakker, pluggboxes og roottrainere mm. 

Urban gardening

Dyrkning af grøntsager og krydderurter på altaner og terrasser vinder indpas alle steder i disse år. Derfor er GrowCamps program hen ad vejen udvidet med små vægbede, plantekasser og andre mindre bede, som kan placeres på hustage, i gårdhaver, på altaner og terrasser.

Skrevet af: Dorthe Leitner Rasmussen, marts 2018