Sidste hold salat til høst i år sås NU!

Sidste hold salat til høst i år sås NU!

Af Peter Norris

 

Idag 10/8 er der blevet sået årets sidste hold salat, som gerne skulle give frisk salat fra sidst i oktober til om alt går vel lige til juleaften (sidste år lykkedes det med lidt god vilje og en kold grøntsagsskuffe). Kunsten ved såning på dette tidpunkt er den rette timing: salaten skal helst have dannet næsten færdige hoveder når dagslængden er aftaget til 10 timer om dagen – hvilket efter danske forhold sker omkring d.20. oktober.

Den foretrukne sort har gennem flere år været Winter Gem, som er en vinterdyrkningsvariant af Little Gem til såning fra september til januar. Erfaringen har vist at den når at have udvklet sig fint til det kritiske tidspunkt i oktober hvis den sås 10. august, så idag er der sået Winter Gem (sorry – winter is coming?).

Sidste år forsøgte jeg også med en andre vintersort, nemlig Winter Density. Begge sorter udviklede sig til en passende størrelse, men da der indtraf dagsfrost i flere dage i november klarede Winter Density med sin løsere vækstform frosten langt dårligere, mens yderbladene blot kunne pilles af Winter Gems mere kompakte hoveder for at få friske uskadede blade. Derfor sås der i år kun Winter Gem til sen efterårsbrug – hvorimod andre sorter kan bruges til såning af små overvintrende salatplanter i september.