Rapini

Rapini

Peter Norris

8. maj 2016

Her hvor lagrene er ved at være tømte og køkkenhaven endnu ikke byder på mange andre muligheder end at spise spinat hver dag (+det løse), bliver man helt oplevet når den første rapini kan høstes til et klassisk italiensk-inspireret forårsret. I rå tilstand er den dog ret bitter, så den skal først koges og hakkes let inden dens noget skarpe smag rammer pastaen.

Den kan sås indendørs sidst i februar og udplantes en måned senere i mistbænk eller under plast. Høsten starter engang i maj, og i sommervarmen som vi har nu, kan det desværre pludselig gå meget stærkt. Hvis man ikke høster i tide kan skuddene (som ligner broccoli, men er noget helt andet) lynhurtigt nå at ændre sig til et gult blomsterflor blot mens man sidder til søndagskaffe hos svigermor. Rapini er en typisk forårs- og efterårsafgrøde som har det bedst i lidt køligere vejr – i hede og tørke er kulturen hurtigt overstået.

Man høster de øverste 10-15 cm af blomsterskuddene, hvorefter der kommer nye (men mindre) skud fra bladhjørnerne længere nede. På de planter som jeg har høstet af idag, var de nye skud allerede kommet frem – og fortsætter det nuværende vejr, er det hele som sagt nok slut om et par uger.