Kartoffelskimmel

Peter Norris

27. august 2016

Dette opslag er for en gangs skyld uden billede. Og med god grund, for der må være grænser for hvad der postes af billeder. Men det må alligevel fortælles når man for første gang i 30 års køkkenhavedyrkning har oplevet noget, som man ellers kun havde læst om i historiebøgerne. Og altid har frygtet som andre har kunnet frygte pest eller kolera.

Kartoffelskimmel har jeg næsten alle år været ude for i juli måned i flere af de sorter som skal gemmes til vinteren. Ved begyndende angreb på bladene tages kartoflerne op, tørres i solen og sættes på lager. I de kommende måneder kan jeg indimellem finde en enkelt indtørret og smårådden knold eller to i en kasse, men det er aldrig værre. Lige indtil idag.

Da jeg ville snuppe en grydefuld aspargeskartofler til at ledsage den økologiske kylling, var hele kassen (ca 4 kilo) én stor stinkende, slimet masse. Sjældent er noget kommet så hurtigt ned i 2 plastposer og ud af huset.

Aspargeskartofler er berygtet for at være ret modtagelig for skimmel, og planterne var også angrebet da der blev høstet midt i juli. Men aldrig har jeg tidligere haft skimmel i selve knoldene – for det kan næsten ikke være andet som har ødelagt hele høsten. Pludselig fik man en lille fornemmelse af hvordan det var at være irsk bonde i 1840’erne da kartoffelskimmelen udløste den store hungersnød – og pludselig bliver man helt taknemmelig for at der siden er udviklet kartoffelsorter med en noget anden resistens.