Sådan holder du dine træ - højbede flotte!

Sådan holder du dine træ - højbede flotte!

Sådan holder du dine træ-højbede flotte!

 

Højbede af træ er altid superflotte, når man sætter dem op. Men efter bare et års tid vil træet som regel blive kedeligt og slidt i farven på grund af vejr og vind. Træbeskyttelse er selvfølgelig en mulighed, men nogle af stofferne i beskyttelsen menes at kunne hæmme planternes vækst. Derfor har vi været på jagt efter andre løsninger og er falder over dette gode, gamle råd, som selvfølgelig straks skulle afprøves: Brug jernvitriol til at holde dit træ pænt!

Se her, hvordan man gør:

 

GrowCamps højbede i træ er sibirisk lærk.Plankerne, der er 22 mm tykke, er fra træer, som vokser i Sibirien, hvor der er fastlandsklima og permafrost.  Derfor gror de langsomt og får en kraftig kerne med tæt struktur og høj vægtfylde. Store mængder naturligt harpiks og garvesyre bevirker, at træet har stor modstandskraft overfor svampeangreb og derfor lang holdbarhed.

Træ er generelt et lækkert materiale, og det er samtidig smukt at kigge på – især i starten. Men efter nogen tid kan det komme til at se trist ud.

Med jernvitriol ændrer dit træ ikke farve med årene

Nogle vælger at bruge trykimprægneret træ eller at overfladebehandle træet med træbeskyttelse – dels for at forlænge holdbarheden og dels for udseendets skyld. Imprægnering, træbeskyttelse og visse olier indeholder som regel altid en form for gift, som blandt andet dræber svamp i træet. For at forhindre, at beskyttelsen kommer i forbindelse med jorden – og dermed grøntsagerne, kan man beklæde bedet indvendigt med plastfolie.

Sibirisk lærk har som beskrevet en lang holdbarhed og for dem, der gerne vil undgå giftige stoffer helt og samtidig bevare træet smukke udseende, har GrowCamp fundet en alternativ løsning: Behandling med jernvitriol.

Jernvitriolen beskytter ikke dine brædder mod svamp eller råd, men det giver træet et mørkegrønt udseende med et gråt skær, som ikke ændrer sig over tid. Træet får heller ikke skjolder, når det er behandlet – det vil ubehandlet træ altid få.

 

Sådan bruger du jernvitriol til beskyttelse af dine højbede i træ:

Jernvitriol bruges normalt til at fjerne mos i græsplæner. Det kan købes i de fleste byggemarkeder.

 Før du samler og sætter dit nye højbed op, maler du dine brædder med en jernvitriol-blanding. Det er langt det nemmeste. Mængden, som er beskrevet herunder, passer til et højbed, der er 30 cm højt og 120 x 120 cm. Har du købt et større højbed, ganger du selvfølgelig bare op.

Det skal du bruge:

  • Et sæt plastikhandsker
  • En gammel skål
  • Målebæger
  • 500 ml kogende vand
  • 3 spsk. jernvitriol
  • Pensel str. 35
  • Græsplæne, hvor du kan udføre arbejdet

Find først alle de ting frem, du skal bruge. Det er vigtigt, at du både laver opløsningen – og påfører den – udenfor på græsset. Jernvitriol smitter nemlig af på alting. Husk at tage plastikhandsker på!

Du koger 500 ml vand og hælder det op i din skål. Herefter putter du jernvitriolen i det kogende vand og rører rundt i et par minutter – eller til det hele er godt opløst.

Stil dine tørre brædder op ad et træ eller læg det mellem to bukke og påfør nu blandingen med penslen overalt på træet. Det er vigtigt, at du er omhyggelig og får smurt opløsningen på over det hele.

Når man har smurt træet med opløsningen, er der umiddelbart intet at se på træet. Men efter et par dage skifter træet farve og bliver mørkegrønt – men så man stadig kan se træets smukke årer. Den farve er permanent – og skifter derfor ikke i årenes løb.

Jernvitriol skader ikke planterne i dit træhøjbed, sådan som imprægnering og træbeskyttelse kan gøre det, men gør i stedet beddet ensartet og smukt at se på.

Ubehandlet træ – og træ et par dage efter behandling med jernvitriol

Træet smøres grundigt med jernvitriol-opløsningen

GrowCamp højbed i træ efter behandling med jernvitriol