Hvordan passer man grøntsager i et drivhus

Hvordan passer man grøntsager i et drivhus

Temperatur/ventilation

Så snart solen skinner, skal du HUSKE, at plastoverdækningen på GrowCampen skal ÅBNES.

Det vil sige: hvis vejrudsigten ikke garanterer regn hele dagen, så skal du – inden du tager afsted om morgenen – som minimum åbne for et hjørne af plastoverdækningen, så varmen kan komme ud, hvis solen titter frem.

Der skal ikke mange solstrejf til, før der bliver varmt i bedet. Hvis solen skinner fra en skyfri himmel, bliver der alt for varmt for planterne. Hellere lidt for koldt end for varmt. Som hovedregel siger man, at planterne gerne vil have samme temperatur, som mennesker – ikke varmere.

Så snart nattetemperaturen er oppe omkring 8-10 grader kan du helt afmontere plastoverdækningen – i hvert fald i den ene side af bedet (læ-siden). Så er du fri for at åbne om morgenen og lukke om aftenen.

Når det er rigtig sommer, behøver der ikke være plastoverdækning på bedet længere. Så slipper du også for at vande, hvis det regner. Det gælder ikke for bede, hvor du har tomater, agurker og andre drivhusplanter. De kræver mere varme, men når/hvis det bliver RIGTIG sommer, vil du kunne nøjes med plastoverdækning i den ene side.

Hvis det bliver koldt, og der kommer nattefrost efter du har sået og plantet, kan du lægge et stykke fibertex eller andet stof over planterne inde i bedet – så tager de ikke skade. Man kan også tænde et par bloklys i bedet. Der skal ikke meget til for at hæve temperaturen.

Vand

Planterne bruger masser af vand – i hvert fald i varme perioder. Husk: jorden tørrer hurtigst ud i hjørnerne og siderne af bedet. Lad være med at sjatvande – vand hellere grundigt og ikke så ofte.

Åbn for plastoverdækningen, når det er regnvejr. Så falder regnen blødt gennem insektnettet.

Vand så vidt muligt ikke direkte på planterne. Det kan de tage skade af. Vand på jorden.

Det optimale er, at jorden får lov til at tørre NÆSTEN ud, inden du vander. Men kun næsten.

I kolde perioder skal du passe på med at vande for meget. Det er ikke godt for planterne, hvis jorden er drivende våd i længere tid.

Tynd ud

Når de frø, du har sået, spirer og har fået et par blade, er det tid til at se på afstanden mellem planterne. Man sår næsten altid for tæt.

Hvis du vil have en ordentlig høst, er du nødt til at trække overskydende planter op.

Kig i haveleksikonet og se, hvor stor afstand, der bør være. Du kan evt. starte med lidt mindre afstand og tynde yderligere ud, når overskydende planter er blevet så store, at de kan havne i salatskålen som delikatesse. Men det går altså ikke, at der er for lille afstand mellem f.eks. gulerødder og radiser. Så er der ikke plads til at roden udvikler sig. For salat gælder det også, at hver enkelt plante skal have plads, hvis man vil have kraftige hoveder.

Skær ned – del op – støt

Når man skal passe planter i en GrowCamp, er SAKSEN det vigtigste redskab. Du er nødt til at beskære! Husk: Det er DIG, der bestemmer, hvad de forskellige planter må fylde. Hvis det hele gror sammen, får du ikke det udbytte, du kunne have. Giv det, du helst vil have at spise, mest plads!

Brug net til at støtte ærter og bønner – eller som skillerum, så der holdes “orden” i bedet. Du kan bestille net HER.