Tomater i drivhus → Sådan dyrker du dem

Tomater i drivhus → Sådan dyrker du dem
Tomater i drivhus → Sådan dyrker du dem

Sådan Får Du En Fantastisk Tomathøst

Med GrowCamps tomatbed er det muligt at høste 85 kg tomater på bare 120 x 120 cm. Højden på bedet er 180 cm inkl. beholderen til jord og vand, som er 30 cm. Bedet kan placeres alle steder: direkte på jorden, på fliser eller terrasser.

GrowWater selvvanding er en stor del af løsningen, hvis man vil høste massevis af tomater. I højsæsonen forbruger tomatplanter oceaner af vand. For mange betyder det, at det ikke kan lade sig gøre BÅDE at dyrke tomater OG tage på ferie. GrowWater vandingsindsats indeholder 15 cm vand i hele bedets størrelse. Det betyder, at der kun skal vandes HØJST 1 gang om ugen, når det er aller varmest. Det klarer naboen som regel gerne, hvis belønningen er adgang til lækre hjemmedyrkede tomater.

»» Se mere om GrowWater selvvanding her!

Se her, hvordan du kan høste kilovis af tomater i et bed

Med GrowCamps tomatbed er det muligt at høste hele 85 kilo tomater, selvom bedet ikke er større end 120 cm. x 120 cm. Vi ved det, for vi har selv prøvet det i vores egne GrowCamps hjemme i haven.

Sådan dyrker du tomater

Tomater har det i virkeligheden bedst under varmere himmelstrøg end vores og derfor er nøglen til en succesfuld tomathøst at forlænge sæsonen så meget som muligt.
Al god tomathøst starter derfor i marts – eller til nød i april/maj – hvor du kan begynde at så frø indenfor. Fordelen ved selv at så tomaterne er, at du får langt flere sorter at vælge imellem, hvilket kan være det rene slaraffenland at gå på eventyr i: Der findes sorter i snart sagt alle størrelser, farver, former og smagsnuancer, så det er bare om at eksperimentere løs.

Forspiring af tomater

Frøene sås i en plantebakke eller et minidrivhus og stilles mørkt og gerne ved omkring 20 grader. Når de små, grønne spirer er kommet op, flyttes bakkerne til et lyst sted, hvor der gerne er noget køligere (ellers risikerer du, at planterne blive ranglede).

Hér skal tomatplanterne have lov at vokse, indtil de når omkring 4-5 cm. i højden. Så plantes de over i hver deres potte – evt. med en lille støttepind – men stadig indenfor.

Når man virkelig går op i tomatdyrkning, så har man højst sandsynligt enten fundet eller indrettet nogle steder i huser, hvor tomaterne kan få de ideelle vækstforhold, men mindre kan altså gøre det. Har du bare en enkelt vindueskarm at gøre godt med, så se, om ikke det går alligevel. Vi har haft fin succes med tomatplanter, der stik imod alle råd, har stået i en lys og varm vindueskarm fra start.

Udplantning af tomater

I maj måned, når den værste risiko for nattefrost er ovre, kan du begynde at plante tomaterne ud i din GrowCamp. GrowCampen skal være med overdækning, så den virker som et drivhus og hjælper med at holde på varmen, for tomaterne kan ikke tåle frost. Når først tomaterne er ankommet i GrowCampen er det en god idé at binde dem op med det samme. De kommer nemlig til at vokse meget hurtigt og har brug for noget at støtte sig op ad, så stængelen ikke knækker.

Når tomaterne er i god vækst er det vigtigt ikke at vande for meget. Så bliver tomaterne nemlig også vandede og kedelige i smagen. Omvendt må du selvfølgelig heller ikke vande for lidt, så det kræver, at du holder øje med planterne og sørger for, at de løbende har det vand, de skal bruge. Det er svært at give præcise vejledninger, for det kommer helt an på de øvrige vækstbetingelser, men prøv dig frem. Du kan også vælge at investere i en GrowWater – så sker vandingen af sig selv.

Derefter kræver tomaterne ikke så meget andet end lidt gødning hen ad vejen og så selvfølgelig, at du husker at nippe dem løbende. 

Se evt. videoen her om, hvordan du nipper dine tomater.

Held og lykke med høsten!