hvordan dyrker man salat?

hvordan dyrker man salat?

Dyrk din egen salat tidligt på foråret i et overdækket højbed fra GrowCamp!

En GrowCamp er den perfekte mulighed for dig som ønsker at dyrke en masse spiselige lækkerier hele året rundt til trods for vind og vejr, som ellers gør det nødvendigt at pakke haveudstyret sammen om efteråret og vente til foråret med at bruge de grønne fingre igen.

GrowCampen gør det muligt at forlænge sæsonen for dyrkning, da den holder  på varmen og beskytter afgrøderne imod både regn, blæst og sne, foruden fugle, snegle og larver. Dermed bliver det pludselig en realitet at have frisk salat og andre grønsager til langt ud på det sene efterår og begyndelsen af vinteren, og derudover at kunne hente sprød salat allerede i det tidlige forår.

Forspiring og GrowCamp giver succes med salat, selv i det helt tidlige forår

» Mangler du udstyr til forspiring? Find det her!

Forspiring er den spæde start, der skal til for at kunne nyde godt af friske salatblade allerede i det tidlige forår, hvor det ellers normalt først er ved at være tid til at starte med såning.

Forspiringen foregår ved, at du sår dine salatfrø i f.eks. små potter eller bakker. De kan købes HER, hvis du ikke lige har nogle liggende til formålet. Heri kan frøene få lov til at spire og gro inden døre fx i en kælder eller havestue, hvor der er frostfrit og samtidigt ikke kan blive for varmt.

Du kan selv udvælge hvilke salatsorter, du ønsker at dyrke, men nogle sorter kan bedre tåle vinterens lave temperaturer. Dermed bliver der større chance for at få succes med dyrkningen.

Gode salatsorter, du kan give dig i kast med at så sidst og først på året:
– Rucola: Kan klare at stå vinteren over og have skud til foråret, hvis det er en mild vinter.
– Spinat: Tåler bedre lave temperaturer og er mere hårdføre end andre salatsorter.
– Feldsalat: Kan overvintre og spirer allerede meget tidligt på foråret.

Når spirerne har vokset sig til en passende størrelse, er det tid til at udplante dem i GrowCampen. Det kan du allerede gøre, når den værste nattefrost er ovre, og de mildere nætter sætter ind. At kunne sætte salatspirerne ud så tidligt er muligt i en GrowCamp, fordi plastfolien sørger for at holde på varmen og skærme for blæst. Jorden er nem at udskifte og/eller tilføre gødning, så den hele tiden er velegnet til dyrkning.

Hvis der stadig opleves nattefrost i starten, kan det være en god idé at hjælpe planterne lidt ved at øge temperaturen inde i det overdækkede bed. Sæt et stearinlys i bedet (som er sikret mod at kunne antændende andre elementer) henover natten eller læg nogle store mørke sten i GrowCampen, som kan suge solens stråler til sig om dagen og afgive varmen natten. På den måde kan frosten holdes på afstand.

I GrowCampen kan de små planter få lov til at gro, indtil de er klar til at blive høstet som fin sprød salat allerede i de tidlige forårs måneder.

» Læs mere om forspiring her

Se video om, hvad en GrowCamp er HER!

 

Billede fra en GrowCamp først i april måned: Salat, feldsalat og ærter – alt sammen er forspiret indendørs.