Dyrk dine grøntsager selv → Guide

Dyrk dine grøntsager selv → Guide

Det er muligt at dyrke 50 kg grøntsager på bare 5 kvm, helt uden gartner erfaring. Alt man skal bruge, er en form for kuvøse, kaldet GrowCamp, og en lyst til at spise økologiske grøntsager direkte fra eget højbed.

Danskerne er blevet vilde med at gro deres egne grøntsager, også dem, som ingen grønne fingre har. Den danske virksomhed, GrowCamp, oplever en kæmpe efterspørgsel på deres overdækkede højbed, som er en kuvøse for grøntsagerne. Her kan næsten intet gå galt. Insektnet beskytter mod regn og rusk og holder dræbersnegle, larver, fugle, rådyr og andet, som truer væksten, ude. Over nettet er der særlig vindues-folie, som skaber drivhusmiljø i ydersæsonen – det giver en meget længere dyrkningsperiode.

Det eneste du skal gøre, er at plante, vande og høste. Den smule ukrudt, som titter frem, fjernes hurtigt med fingrene. Salat, chili, krydderurter, ærter, tomater og alle andre grøntsager stortrives. Og glæden ved at sætte tænderne i hjemmedyrkede, sprøde og saftige herligheder er ubeskrivelig.

Udfordringer ved at dyrke traditionelt

Det er op ad bakke at grave et hul i græsplænen og gå i gang med at dyrke. Med stor sandsynlighed kommer der ikke meget ud af det. Hvis der ikke er god muldjord, men i stedet ler eller sand – eller bare hård jord, som er ødelagt af byggeri, så er man hurtigt ude i, at der – ideelt (økologisk) set – skal bruges flere år på jordforbedring.

Selvom jorden er god, kan der hurtigt opstå andre problemer: Arbejdet med at luge og vande bliver uoverkommeligt – forskellige dyr og småkravl æder det hele eller efterladenskaber fra katte gør det uappetitligt.

Højbede er overskuelige og strukturerede enheder, som mange gerne vil give sig i kast med at dyrke i. Men hvordan får man etableret bedene? Hvem har tid til det? Og hvis ens gør-det-selv gener ikke er særligt vedudviklede, hvad så?

Det er præcis de udfordringer, som Dorthe Rasmussen har fundet løsningen på med sin opfindelse, et overdækket højbed til dyrkning af grøntsager:

”Det skal være nemt og sjovt at skabe sin egen mad og opleve, hvor dejligt egenproducerede grøntsager smager. I en tid, hvor vi skal være online 24-7, er det godt at mærke, at naturen stadig fungerer – helt uden strøm. Det er en vigtig gave at give sig selv og sine børn,” siger hun.

Bedet, der findes i udgaver til både store selvforsyningshaver, terrasser og altaner, er allerede meget populært og eksporteres nu til 12 lande udover Danmark.

Se en lille VIDEO om det populære produkt her

 

Om GrowCamp

GrowCamp fremstiller og markedsfører overdækkede højbede, som blev lanceret i 2009, hvor opfindelsen vandt 2 fornemme førstepriser på verdensudstillingen Glee i Birmingham. Firmaet, der er beliggende i Holbæk, leverer højbede til mange lande, men har især vundet indpas i Danmark, USA, Frankrig og Norge.

De overdækkede højbede fra GrowCamp gør det nemmere at dyrke egne grøntsager. Bedet fungerer som en slags kuvøse, der beskytter planterne og skaber det optimale gro-miljø.

Derfor er det nemt – både for nybegyndere og for øvede selvforsynere at dyrke lækre grøntsager.

Højbedet er overdækket med insektnet, som holder snegle og andre skadedyr ude. Derover kan man trække plastfolie, som fastgøres med velcro – og så fungerer højbedet som et drivhus.

Det giver en meget længere dyrkningssæson.

I det beskyttede miljø, som en GrowCamp giver, kan man opnå et 4 gange højere udbytte pr. m2 i forhold til dyrkning på friland.