Hvordan laver man forspiring? 5+ tips og tricks

Hvordan laver man forspiring? 5+ tips og tricks

Hvad er forspiring? Gode tips til forspiring af planter

 

Når frø sås i små potter eller bakker, hvor de spirer og vokser til en passende størrelse, hvorefter de udplantes på voksestedet, kalder man det forspiring.

Hvis man sår på friland, risikerer man, at fugle og andre dyr tager frøene, eller at temperatur eller vandingsforhold gør, at spiringen ikke lykkes. Når man sår i små potter og sørger for lys, tilpas varme og jordfugtighed, spirer frøene ensartet. Det, at potterne kan flyttes, gør det nemmere at skabe optimalt miljø.

Flere grøntsager, f.eks. tomat, chili, peber, aubergine, løg, porrer og ærter kan sås indendørs allerede i februar. Hvis man har en udestue eller et opvarmet drivhus, kan man starte endnu tidligere. For så har man mulighed for at sætte planterne ud, inden faren for nattefrost er overstået. Det betyder, at der er modne grøntsager tidligt på året – og en lang sæson i udsigt.

LED vækstlys til forspiring

Hvis man forspirer om vinteren og det tidlige forår, er det nødvendigt med kunstigt lys. Ganske vist kan man få frø til at spire i vindueskarmen i et varmt rum, men planterne bliver ranglede og svage på grund af manglende lys. Ved brug af LED-armaturer er udgiften til strøm meget beskeden. Man kan belyse 60 x 30 cm i 16 timer hver dag for kun 10 kr. pr. måned. Så udgiften er til at overskue.

Vækstlyset er LED-dioder –  røde og blå, som er specielt designet til at fremavle de mest almindelige krydderurter og grøntsager. LED-lamperne fås som armaturer, der nemt kan hænges op i loftet eller sættes i et bordstativ.

Varmemåtter til forspiring

Tomatplanter og de fleste almindelige grøntsager og krydderurter trives bedst ved cirka 15-18 grader. Hvis der konstant er varmere, bliver planterne svage, fordi de gror for hurtigt. Det bedste resultat opnås, hvis der er lidt varmere nogle timer om dagen (20-22 grader) og koldere om natten (10-12 grader).

Chili, peber, agurk, aubergine, basilikum og mange sommerplanter vil gerne have det lidt varmere – også om natten.

Har du et uopvarmet rum – eller et rum med begrænset varme, er det optimalt. For her kan du tilføre en smule ekstra varme med en varmemåtte under planterne. Du kan sætte et døgnur til, så der kun varmes nogle timer midt på dagen. På den måde kan planterne få noget i nærheden af det udendørs liv, som de er beregnet til.

Men husk: Indtil frøene er spiret, må der gerne være stuetemperatur – eller måske endda lidt varmere. Men FLYT PLANTERNE til et koldere rum – eller SKRU NED for varmen omgående, efter planterne er tittet frem, når det drejer sig om tomater og grøntsager, som normalt gror på friland.

» Se video om forspiring - Klik her eller se nedenunder
 

» LED-lys, varmemåtter, plantebakker og andet udstyr til forspiring. KLIK her!

 

» Leder du efter gode steder at købe frø? Så SE her!

Forspirings starter kit

 

Hvornår kan man forspire?

» Klik her og se, hvornår de forskellige grøntsager kan forspires.

 

Forspiring i en GrowCamp – høst flere gange

Når faren for nattefrost er overstået, kan man forspire sine planter udendørs på ”øverste etage” i GrowCampen eller i drivhuset.

Så har man konstant nye små planter parat, så snart der er ledig plads i højbedene. Mange sår salat og ærter med 14 dages mellemrum til helt hen i august. Når man forspirer og udnytter pladsen optimalt, er det muligt at få næsten dobbelt så mange hold grøntsager hver sæson.

Forspiring

 

Sådan forspirer man:

Enkelt-frø-såning

Ved enkelt-frø-såning sår man et eller to frø pr. potte. De billige frø sår man to af pr. potte. Den svageste plante fjernes, hvis begge frø spirer. Ved dyre frø sår man kun ét frø pr. potte. Så må man affinde sig med, at nogle potter forbliver tomme, fordi frøet ikke spirer.

Bredsåning i potte eller bakke

Ved bredsåning menes, at der sås mange frø pr. potte eller bakke, og at planterne ikke tyndes ikke ud. Når man planter ud i GrowCampen, kan man forsigtigt løsne pottes indhold og evt. trække rødderne lidt fra hinanden, så det snarere bliver en række af planter end en firkantet klump, man sætter i jorden. Det gør, at planterne får lidt bedre plads og mere lys på voksestedet og dermed bedre mulighed for at udvikle sig.

 

» Køb forspiringspotter og pluggboxe her!

 

» Køb Rootrainere her!

 

» Køb plantebakker her!

Jord til forspiring

De fleste køber så- og priklejord i stedet for at bruge egen jord fra haven. Jorden skal være fri for sygdomme og uden gødning, ellers får man ikke sunde og kraftige planter. Det er og vigtigt, at jorden er løs og fri for sten.

Såning

Frøene sås i den dybde, der angives på frøposerne. Jorden skal være fugtig, men aldrig våd. Potterne eller bakken dækkes med låg eller plastfilm, som holder på fugtigheden under spiring. Frøene tåler ikke udtørring. Sørg for at potterne ikke står i direkte sol, som kan få temperaturen til at stige voldsomt under plasten. Så snart planterne titter frem, skal overdækningen fjernes.

Temperatur

Løg, salat, dild, persille, spinat, ærter, hestebønner, kål og rødbede spirer bedst ved temperaturer fra 15 – 20 grader.
Majs, tomater, bønner, chili, peber, aubergine, melon, græskar og squash vil gerne have temperaturer fra 22 – 30 grader.

Gødning

Start med at gøde vandet så snart, der er kommet flere sæt blade udover kimbladene. Start med en svag opløsning og forøg gradvist til den opløsning, der angives på emballagen. Ærter og bønner producerer selv kvælstof og skal derfor ikke have gødning.

Forhold mellem lys, varme, gødning og vand

Forholdet mellem temperatur, lys, vand og gødning er afgørende for spiring og vækst. Høj temperatur og meget lys kræver meget vand og gødning. Lav temperatur kræver mindre lys, vand og gødning. Ved sparsomt lys skal temperaturen være lav, ellers får man ranglede og svage planter.

Planter fra forspiring