I et højbed kan man opnå et udbytte, som er 4 gange så stort, som på friland. Det kan man læse om i John Seymours bog “Den selvforsynende have” fra 1978.
Her fortæller John Seymour, at der kan dyrkes 100-200 kg grøntsager i et højbed på 10 m2. Det er nok til at forsyne 1 voksen med grønt et helt år.
I et højbed er jorden porrøs, fordi den aldrig betrædes. Det gør, at planternes rødder gror nedad og ikke ud til siderne, som på friland. Derfor bliver grøntsagerne større, og de kan gro tættere på hinanden.
Udover selve højbedets fordele har GrowCamp to ekstra fordele: Bedet er dækket med insektnet, som beskytter mod hård regn og blæst – skadedyr og rådyr, og hvad der ellers kan true høsten. Udover nettet kan der trækkes vindues-folie, som får bedet til at virke som drivhus.
Derfor kan man starte meget tidligt på året og slutte sent. Og det giver fantastiske muligheder for at få ENDNU flere grøntsager.
Her kan du se eksempler på, hvad du kan dyrke og høste i årets forskelige måneder:
FEBRUAR
Jordtemperaturen når nemt højt op ved bare nogle få timers solskin. Her er de første radiser tittet frem, og der er klar til de første drys purløg. Timian og andre krydderurter har allerede nu store spirer, som man godt kan plukke lidt af. Der er en fantastisk god og intens smag i alting på denne tid.
MARTS
Så er radiserne klar!
APRIL
Her sidst i april kan man allerede høste de første salathoveder. Det er selvfølgelig lidt snyd, for planterne har været sået indendørs allerede først i februar! Det samme gælder for ærterne, som nu plantes ud. Bagved folder rødbeder og spinat de første blade ud.
MAJ
Allerede først i maj kan de første store kartofler høstes. De bliver hurtigt spist. Så bliver der plads til bønner, chili, auberginer og tomater.
Jordbærene til venstre er høstet i en anden GrowCamp, hvor der har været dækket med vindues-folie fra årets begyndelse.
JUNI
Ærterne er børnenes bedste slik. De har kunnet plukke allerede fra allerførst i juni. Ved siden af ses spinat, der nok burde være høstet for længe siden.
JULI
I juli er det en udfordring at bestemme sig for, hvad man helst vil spise af grøntsager. Mængden og udvalget er enormt.
AUGUST
I august er der nye salatplanter på vej. Porrer og gulerødder bag i bedet er klar til høst nu, men som regel er der andet, der først skal spises. Så de får lov at stå og gro – klar til at blive spist i efterårs- og vintermånederne.
SEPTEMBER
Bedet her har været brugt til tidlige kartofler. Nu her i september er der masser og kål og gulerødder på vej. Grønkålen kan høstes løbende.
OKTOBER
Her har der også været kartofler først på året. Nu i oktober er det ved at være tid til at høste de sidste chili, auberginer og peberfrugter, inden nattefrosten kommer.
NOVEMBER
Blomkål, som man selv har dyrket under insektnet, er utroligt lækre – og de har ikke været sprøjtet. Men hvis der ikke var dækket med net, ville kål-larver have ædt det hele.
DECEMBER
Selvom nattefrosten har været på spil, kan man høste rosenkål. De kan endda tåle vedvarende frost i begrænsede mængder. Så rosenkål og for den sags skyld også grønkål kan man som regel høste af det meste af vinteren.