Sådan dyrker du hvidløg → Guide 2024

Sådan dyrker du hvidløg → Guide 2024

 

Selv hvis du ikke er den helt store hvidløgsspiser, kan et enkelt fed eller to i en gryderet eller suppe give en fantastisk lækker smag, som på ingen måde minder om den kraftige smag (og lugt), som mange ellers forbinder med hvidløget. Du kan også skære et helt hvidløg over på tværs, pensle det med olie og bage det i ovnen. Det gør hvidløget blødt og sødt og er en helt perfekt partner til f.eks en god bøf.

At man så bruger sine egne, hjemmedyrkede hvidløg giver lige det hele et ekstra skær af luksus. Samtidig har man så også mulighed for at bruge de lækre grønne toppe, som man kan snitte og bruge enten i maden eller i salaterne, ligesom hjemmedyrkning giver mulighed for at eksperimentere med sorterne og få hvidløg med både forskellig størrelse, farve og smag.

Hvornår skal hvidløg sættes?

Hvidløg har brug for et stort rodnet for at udvikle sig ordentligt og derfor skal de sættes allerede i efteråret. Man kan sagtens eksperimentere med, hvornår på efteråret man sætter sine hvidløg, men en god tommelfingerregel er at sætte dem i oktober. Så går det sjældent helt galt.

Igennem vinteren skaber hvidløget sit store rodnet. Det skal det helst have fred og ro til og derfor er det allerbedst, hvis man får dem sat sådan, at de ikke når at sende grønne toppe i vejret før på den anden side af vinteren. Men det er næsten umuligt at time, og der sker nu heller ikke det helt store ved, at de når at blive grønne inden jul. Som regel forsvinder toppene igen, hvis vinteren bliver hård, mens løget ikke tager skade.

Sådan sætter du hvidløge

Hvidløgene skal sættes i jorden med ca. 10 cm mellem hvert løg og 20-30 cm mellem rækkerne. Hvert fed stikkes omkring 5 cm ned i jorden med spidsen af feddet pegende opad og den lidt flade ende pegende nedad.
Man kan godt bruge de almindelige hvidløg, man køber i supermarkedet og få fine hvidløg ud af dem, men da de ofte er dyrket i Kina eller andre eksotiske lande med helt andre vejrforhold, end vi har her, så vil det være svært at få store løg ud af det. Køber du i stedet  hvidløg, der er udviklet og tilpasset til det danske klima, får du som regel mere succes. Disse kan du finde på de fleste plateskoler eller i de forskellige webshops, der sælger frø.

Hvilke fordele er der ved selv at dyrke hvidløg?

Udover at være god i maden har hvidløg også andre fordele. Det er for det første en robust plante, der som oftest kan dyrkes med rimeligt held. Derudover er den god til at jage forskellige former for skadedyr væk, f.eks skulle mosegrise kunne holdes af vejen, hvis man stikker hvidløg ned i huller rundt omkring i haven – eller hvis du planter dine hvidløg lidt spredt imellem de andre ting, fremfor i en samlet gruppe. Endelig er det skønt, når vinteren går på hæld, at kunne gå ud og plukke de første, friske hvidløgstoppe, som smager skønt i en salat. Bare husk, at når du klipper toppen, bliver selve løget højst sandsynligt ikke til noget (kommer lidt an på, hvornår du klipper), så hér er der virkelig tale om at begrænse sig selv. Du kan også vælge at sætte hvidløgs-feddene tættere. Så kan du roligt trække hele planter op tidligt på året og bruge dem som forårsløg – og stadig få masser af dejlige, færdigudviklede hvidløg senere på året.

 

 

Dyrk hvidløg i et højbed

Da hvidløg er så robost en plante, som den er, behøver den ikke være under overdækning i løbet af vinteren, men den har det rigtig god i et højbed. Dels fordi jorden i et højbed ofte er løsere i strukturen end i et klassisk bed og rodnettet derfor har de bedste muligheder for at udvikle sig. Dels fordi det er nemmere at gøde og vande i tilpasse mængder, når der er tale om et afgrænset areal.

Hvis du sætter dine hvidløg i et bed med overdækning, kan du vente med at sætte dem til sidst på efteråret – og hvis du så sår persille og purløg imellem hvidløgene, vil du kunne nyde godt af både krydderurterne og hvidløgstoppene allerede fra marts måned.

Se GrowCamps udvalg af bede HER!