Skal man nippe sine chili?

Skal man nippe sine chili?

 Af Malene

Når jeg sidder og kigger rundt i forskellige havefora og havegrupper på facebook, så støder jeg forholdsvist ofte på diskussioner om, hvorvidt man skal nippe de første blomster af sine chili eller ej.

 

Jeg har aldrig nippet noget af, og det er gået ganske fint med chili høsten alligevel, men jeg begyndte alligevel at blive lidt nysgerrig.

 

Så i år prøvede jeg at lave et lille forsøg. Jeg tog 2 ens planter, der begge var sået samtidig, fra samme frøposer og under samme omstændigheder (se evt mere om dyrkningsmetoder her). Da de første blomster så kom, nippede jeg den ene og lod den anden være i fred.

 

Så var det jo bare at vente og se.

Billedet her er taget for 5-6 uger siden. På dette tidspunkt var det faktisk en tydelig forskel. Den plante, som jeg havde nippet, havde allerede gang i 2-3 chili med en pæn størrelse, tidspunktet taget i betragtning.

 

Den anden plante var stadig kun nået til blomsterne, men havde til gengæld lige så mange blomster, som den anden havde chilier.

 

I mit lille forsøg var der altså ingen tvivl om, at hvis man gerne vil have tidlige chili, så er det en god ide at nippe. Det giver vel også god mening, for når man nipper, vil planten vel automatisk skynde sig at sætte nye blomster og måske endda udvikle dem lidt hurtigere for at de har bedre chance for at klare skærerne denne gang.

 

Nu var det jo som sagt små to måneder siden, og dér var forskellen tydelig. I dag er der ingen forskel. Begge chilier gror side om side ude i min terrasse GrowCamp, og der er så vidt jeg kan se ingen forskel i hverken antal blomster eller chili.

 

Men på hurtighed vinder den nippede chili altså stort.