Efterår

Efterår

Af Maj-Britt

Efteråret byder på lidt af hvert, regn, rusk og diverse varianter af grå….

Men også flot lys, skønne farver og lune temperaturer, årstiden taget i betragtning.

De varmegrader der ligger meget over 12 grader, er et dilemma for mig.

Dejlige, fordi de forlænger sæsonen, roser og dahlia forsætter deres lovende knop-produktion –  som igen ,måske, er lidt ligegyldigt, for klimaks er de ikke i nærheden af. Det fleste knopper rådner eller i bedste fald, bliver de bare tunge og transparente af vand. Deraf stirrer også dahliaerne farveløst, slapt ned i jorden, så fornøjelsen er so so …..

De lune temperaturer har også skabt fortsat vækst i drivhuset. Squashen har indtil for nylig leveret, og endda kæmpe eksemplar. Nu er drivhuset dog tømt og squashen, som stod udenfor, kasseret.

Sidste høst fra drivhuset på vej i ovnen.

Porrer, og specielt bladselleri, er spiseklare og udvikler sig fortsat.

Vi sparrer på varmeregningen og kan stadig opholde os i vores udestue, momentant subsidieret af en mobil radiator.

Men det er også bekymrende unaturligt, at vi har nærmet os ‘tropiske’ 20 grader hen mod slutningen af oktober. Men det er en anden blog.

 

Jeg har flået de sidste gulerødder og rødbeder op, tømt tomatplanterne og smidt resterne ud, sammen med agurk, rød peber og chili.

Der sidder blå druer i overflod på vinen, som regerer i det ene hjørne, og hvad den ellers lykkes med at rage til sig af plads. Druerne glemmer jeg lidt, når der ikke er andre gøremål i drivhuset. Men de smager skønt.

Der blev syltet lidt rødbeder af forskellig slags – og her må jeg indrømme, de stribede havde jeg ikke succes med. De blev blege og smagsneutrale, nærmest smagsløse. Jeg spiser dem nu alligevel – men det havde jeg ikke gjort, hvis de var indkøbt….

Så her vil jeg fremover kun sylte de almindelige rødbedefarvede.


 

 

Jeg ville gerne have illustreret bedre, hvor stor squashen var, for det fornemmer man ikke helt på fotos, som blev taget i al hast, men mens jeg blev distraheret af en ligegyldig trafikmelding i radioen eller lign., snuppede manden den, og vupti, havde han makuleret den i en gryderet. You snooze you lose. Hmmmmm

Den uventede positive overraskelse var i rækkerne med gulerødder. Pludselig dukker de rødbedefarvede gulerødder op – ikke i hobetal. Men nok til at bevise de rent faktisk eksisterer. Var blevet lidt skeptisk.

De er hysterisk flotte. Der var også albino-/signalgule – gulerødder, og naturligvis de redningsvest-farvede. Meget farverigt og indbydende. Så meget, at jeg ikke har nænnet at ofre dem til andet end kameraet og nøje udvalgte personer, der fik en lille smagsprøve. (Som var meget tilsvarende de almindelige, måske ovenikøbet lidt mindre smagfulde.)

Så indimellem åbner jeg skuffen i køleskabet og smiler ned til de resterende, mens jeg erhverver til råkost mm i supermarkedet. Skørt, men sådan er jeg. Godt jeg ikke har dyrehold beregnet til kost. Jeg ville være uduelig – købe penecillinfyldt kød i supermarkedet, mens grisen sov i min seng – og det er ikke min mand jeg taler om.


 


 

Som det fremgår, er jeg ved at være ved sæsonafslutning. Alt undtaget jordbær, bladselleri og porrer er saneret.

Har jeg dog også en estragon stående, som jeg ikke ved om er overvintrings-duelig. Så dens fremtid er stadig uvis.

Bladselleri er meget spiseklare, så der skal fordøjes en masse, nogle har få brune stængler pga regnvand, der har været ophobet i bunden af planten, vil jeg tro. Men de har været meget insisterende på at klare udfordringerne og været omstillingsparate – trodset manglende sol, varme og masser af regn.

Porrerne er pæne og store, det hvide nederste stykke er ikke så langt, så de får lov at blive lidt endnu.

Gavlene har stadig plastik på, men regner med at fjerne det inden vinter – måske. Men ellers er alt plastik fjernet for længe siden, og lagt sammen til vinteren. Ville have vaske det, meeen så kunne jeg ikke den dag :-/ så forhåbentlig til foråret…

Har tømt jorden i kapilærkasserne i drivhuset, men ladet jorden blive i diverse bede.

 

Det har været en fornøjelse at stifte bekendtskab med GrowCamp bedene, jeg har lært meget – håber jeg. Så næste år bliver ‘walk in the park’. Nå – måske ikke helt, men regner med at høste af mine erfaringer, så udbyttet bliver endnu mere tilfredsstillende. Jeg var fra starten indstillet på mindre udbytte, med undtagelsen af bønnerne, som fik lus. Øv.

Men var feks. ret skeptisk overfor bladselleri og porrer, så er positiv på den konto.

Fennikel kom desværre ikke, men vil helt sikkert forsøge igen, tror de fik for lidt sol og varme. Så de får en bedre plads næste år.

 

Med min ringe viden og erfaring på området, med en kritisabel placering af bede og elendig sommer hvad angår sol og varme, men et stort gå på mod og positivitet, er det faktisk både nemt, berigende og bekræftende at gå i gang. Selv uden nogen form for forberedelse, ud over anvisninger på bagsiden  af frøposerne, som blev lige dele sjoflet, ignoreret og efterlevet.

Så brug evt. vinteren til lidt tanker, drømme, forestillinger og tja måske lidt indledende undersøgelser og teori, så I er klar til foråret – top-motiveret.

Tak for denne sæson.