Høst

Høst

Af Maj-Britt

Sommeren går på hæld, og det er med at nyde de lune og lyse dage, vi har haft sidst i august og først i september.

Det har været en nådesløs sommer med vand, vand, og – vand. Dog har det ikke blæst så voldsomt som nogle af de foregående somre. Vi skal også huske det positive.
Men skøn dansk sommer; det har været i momenter hist og her.

Det har mit lille arrangement med højbede og drivhus også lidt under. Som nævnt tidligere står bede og drivhus ikke optimalt i forhold til sol, men det er den præmis, jeg arbejder med.
Sådan har det været alle årene med drivhuset.
Alligevel har jeg altid haft tomater og agurker i overflod – sådan har det ikke været i år.
Bevares; jeg har da haft udbytte og henter stadig til husbehov, men der kommer ikke tomat-pizza-sauce i litervis i fryseren som andre år.
Heldigvis svigter smagen ikke – det smager heldigvis fortræffeligt.

Langtidsbagte tomater med olivenolie, salt, peber, hvidløg og krydderurter. 110-120 grader i 2-3 timer, eller 160 i 40-60 min, afhængig af ovnen og størrelsen. Så hold lidt øje med mellemrum. Nogle bruger sukker eller honning, men nu er de så smagfulde og får masser af sødme i processen. Så det undlader jeg.

 

En luksus med små søde cherrytomater. De spises som slik.

Jeg høster squash – flere om ugen, nogle mere fantasifulde i faconen end andre. Nogle bløde og brune i spidsen, uden jeg har en forklaring, men de kan sagtens bruges. Nogle ligner barbapapa (hvis der er nogen der kan huske dem), nogle er bare snuppet for sent – igen……
Har en enkelt squash, der er været udsat for et ‘attack’, og det ser mistænkeligt ud.
Et bælte, der går – næsten- hele vejen rundt. Ret ensartet, nærmest kirurgisk, er den grønne ‘skræld’ spist. Virker meget målrette og organiseret.

Squash i alle tænkelige og utænkelige former. Kender ikke årsagen til det varierende udkom, men skærer det bløde og brune af, resten fejler ikke noget. Nogle er helt perfekte

 

Der er høstet tilfredsstillende mange agurker og chili.

Den røde peber, som stod sammen med en tomat, er mere død end levende – uden varsel, så har heller ingen forklaring her. Måske for lidt sol…

I højbedene har jeg hentet bladbeder, som jeg stadig bare kigger lidt på, putter på køl og glemmer igen. De har endnu ikke inspireret mig. Lover jeg finder på noget inden sæsonen er slut. Der er stadig mange tilbage.
Så er der hentet sparsomt med bønner, som har måtte bukke under for lus, men nogle få bønner har vundet kampen.

Jeg høster gulerødder – både de næsten transparente og almindelige. Desværre har der endnu ikke været de meget mørke, som så lokkende ud på pakken. Enten kan de frø ikke spire, eller de har glemt at komme dem i pose-pakke-maskinen. Måske er det præcis alle de bordeaux gulerods-frø, jeg har tilbage i posen……
Der er sået og høstet to slags rødbeder, og her må jeg anbefale de stribede, de spirer og vokser mindst ligeså godt som almindelige og er hypnotiske at se på. Sjov og dekorativ.

Endnu et udpluk af de mange rodfrugter jeg nyder og lidt bladselleri. Her ses et udpluk af forskellige gulerødder – men de mørke er rødbeder. Havde ellers set frem til de mørke gulerødder, da jeg aldrig har set dem. Det tror jeg heller ikke jeg kommer til i år. Har fået masser af gode gulerødder, men det mørke glimrer ved deres fravær.

 

Jeg har ikke givet gødning, luet eller gjort mere ved lusene, tror de forsvandt.
Jeg ved ikke, om lusene havde fortsat deres indtog og enorme formeringslyst, hvis jeg ikke havde sprøjtet – eller om de havde opnået det, de ville, og følte menuen var blevet for begivenhedsløs… Væk er de.

Så køkkenhaven har ikke været en stor byrde de sidste 1,5 – 2 mdr. Jeg har vandet minimalt – ligger implicit i min indledning.

Jeg har fjernet tre klamme, flammerøde, forslugne, fede dræbersnegle. Tror de er stukket af hjemmefra som små – for med deres ubehagelig store størrelse har de ikke kunne finde tilpas store ‘kamelpukler’ i velcro-lukningerne, tror knap de har haft energi og klæbe-bugs-slim nok til at slæbe deres overvægt op ad det lodrette stykke plastik.

Dog gøder jeg i drivhuset, men har lidt udforinger med at dosere den flydende gødning i vandet, da jeg ikke er helt fortrolig med hvor mange liter jeg hælder i fra gang til gang. Så det er på slump.

Jeg har en del porrer og bladselleri på vej. Bladselleri har nogle brune/små-rådne stilke indimellem, måske er det pga de store vandmængder, som er blevet samlet nede i bunden og derfor går lidt i opløsning.

Fennikel ser meget ranglet og tyndhåret ud. Spændt på, om de kommer til at ligne mere end blot en farveløs finger fra en gummihandske med tynd variant af dild i toppen, hvor der er tabt lidt brintoverilte hist og her med et gulligt skær som følge. Spændingen er intakt.

Tingene udvikler sig meget forskelligt. På det ydre virkede de ens.

 

Så er det penslet med olivenolie og lidt balsamico. Hjemmedyrkede rodfrugter og squash er klar til at komme i ovnen. Drysset med salt, peber og rosmarin.

 

Efter ca 40-60 min på 200 grader. Passer til stort set alt og smager herligt.

 

To slags rødbeder, skønne og dekorative, både i salater på pizza eller bagt i ovnen.

 

Har nippet lidt af hvert, rødbeder, gulerødder af forskellig slags, sejlivet bønner, squash, agurk, tomater, chili, bladbeder og lidt ærter – fristende, flot og friskt.

 

Så er der gjort klar til lidt gryderet og endnu en omgang bagte grøntsager.