Ekstremt koldt forår - og utålmodighed!

Ekstremt koldt forår - og utålmodighed!

Af Maj-Britt

20. april såede jeg rucola, babysalat, hovedsalat, og to slags rødbeder, i sirlige geometriske mønstre, efter en nøje udtænkt plan – troede jeg.

Jorden jeg har købt er en anelse til den grovvalsede side, så så-rækkerne (hvis man kan kalde det for række) er både i dybde og bredde i tråd med en normalfordelingskurve, hvor ca 70% ligger nogenlunde som anvist, og de sidste 30% ligger lidt for skævt, lidt for dybt og lidt for højt. Sådan kan det gå….og det gjorde det.

Rækker – 70% lige og ordentlige – af hovedsalat, babyslat og rucola

 

I min iver efter at forenkle det at dyrke en (lille) køkkenhave, havde jeg lovet mig selv IKKE at forspire, bruge vattæpper, højfjeldssol, samtaleterapi og fiberdug ol.

Jeg nævnte heldigvis ikke alt i min ‘ed’ på bloggen, i bestræbelserne på den ‘nemme’ køkkenhave, for jeg HAR brugt lidt fiberdug.

Situationen blev – at min tålmodighed med kulde, blæst og nattefrost sluttede – nu skulle der ske noget.

Derfor kom der lidt varmebehandling.

Måske havde det ikke været nødvendigt, men min erfaring er som nævnt til at overse, så tænkte det var bedst.

Hele ‘processen’ tog en god 1/2 time, så det var ikke galt. Det hele er plantet i højbede med selvvandning, så det passer nogenlunde sig selv, med undtagelse af lidt udluftning.

5 dage efter, såede jeg to slags gulerødder og meget små indkøbte porreplanter til udplantning, så de ligner allerede en succes. Jeg spurgte Peter, fra ‘min’ tidligere omtalte planteskole i Høsterkøb, om de kunne plantes nu, hvortil svaret var ‘nej’ – da jeg efterfølgende nævnte det var i GrowCamp – så kunne jeg alligevel godt.

Stor tilfredshed for min utålmodighed og, stadig intakte gå-på-mod.
Nu håber jeg de (porrerne) er plantet korrekt, for der var ingen anvisning. Vi må se.

Udover det, er der lagt en række kartofler, sat nogle meget undseelige spirer af bladselleri og bladbeder, bestemt for skravlede til at defineres som udplantningsplanter, men åhhh, – igen – lidt for ivrig og lidt for overvurderede.

Kartofler med meget kraftige spirer – klar til lægning

 

Bitte små selleriplante

 

Små, spinkle bladbeder til udplantnin

 

Selleriplanter og bladbeder kunne under ingen omstændigheder have stået på friland. De var blevet halshugget af en mild forårs-byge og blæst. Lad os se om de overlever i deres beskyttede bolig.

Omkring 27 april såede jeg ærter, der havde ligget i blød en anelse længere end de anbefalede 12 timer – huskede det som 24 timer, og fik ikke lige læst på pakken, før det var for sent – lå nok omkring 18 timer.
Også bønner kom i blød, det skulle de åbenbart overhovedet ikke, så nu har jeg sået nogle, der har være i blød i en del timer og nogle efter anvisningen, så må tiden vise om det har betydning.
Alt dette er plantet i højbede uden selvvanding.

Så blev der sået lidt grønkål og palmekål (i højbed med selvvanding). Og til sidst spinat (i højbed uden selvvanding), men af nogle gamle frø jeg fandt. Så jeg ved ikke, om de er spire-kapable – modne er de i hvert fald, nok nærmest mumificeret. Pakkens ‘garanti’ er for længst udløbet.

Når jeg har brugt gamle frø, er det fordi jeg fandt en del poser, fra det ene år jeg forsøgte mig på friland, inden jordbærerne indtog det hele. Og der var ret meget i overskud. Jeg ville dog ikke udelukkende bruge ALT for gamle frø, i tilfælde af de ikke spirer. Men det løber også op at købe det halve eller hele butiks-sortimentet.

Nu har jeg igen overskud af de fleste indkøbte ‘afgrøder’. Jeg har så mange porreplanter i overskud, at katten tror det er kattegræs, gulerods-potentiale nok til at sponsere snurre snup en hel sæson. Så er det muligt at slå sig sammen om at indkøbe frø og små udplantningsplanter, så gør det – medmindre der kun skal dyrkes én ting.

Jeg har OGSÅ forspiret – mod min forventning – af to årsager: det kolde vejr, som fortsætter i det uendelige, og anbefalinger. Men kun tre ting. Blegselleri, bladbeder og igang med fennikel. De to første, er som nævnt, kommet (lidt hastigt) videre, men de lever stadig – i skrivende stund.

Siden jeg begyndte at så og plante er der (hurtigt) brugt omkring  to-tre ‘effektive’ timer. Noget af tiden er gået med at vande jorden, da den både var tør og grov. Derfor holdt jorden ikke så godt på vandet. Så det tog en del tid. Det tog også tid at adskille de meget små planter (blegselleri og bladbeder) og plante dem så nænsomt, som det krævede. – Burde nok have ventet, det havde også været hurtigere at håndtere nogle mere etablerede planter.

Men det er to-tre – plus det løse-timer med stor kvalitet. Som Kierkegaard har udtrykt det – forventningens glæde er den største. Jeg har forventninger hver dag jeg går ud og udlufter, vander eller bare defilere forbi. Og jeg er håbefuld og optimistisk når jeg konstaterer det stadig gror – eller i hvert fald ikke er udgået.
– Mangler dog livstegn fra den ‘gamle’ spinat og en stribet rødbede….

Jeg er jo kun lige begyndt – der mangler stadig at sås en del frø, som jeg regner med at gøre inden næste skriv.

Men pointen er, der er stadig tid nok til selv at komme igang, og pga af det usædvanligt kolde vejr – ( læste det er det koldeste i 22 år) – vil I ikke engang være bagud – for der er ikke sket ret meget.
Dog booster GrowCamp temperaturen, så det spirer spædt (og overlever frosten)- heldigvis.

God fornøjelse.

Hundekoldt - har det været!