De første skridt på vejen!

De første skridt på vejen!

Af Maj-Britt

Så er jeg igang – jeg har fået opstillet GrowCamp, hvor det er muligt!

I bedet hvor der før var jordbær, på vores stenbelægning og i drivhuset.

Området, som primært er blevet benyttet af vores veloplagte dag-renovationsfolk, da det huser vores affaldstativer, er nu blevet opgraderet til at være katalysator for store hjemmelavede grøntsagssmoothies, nye salater, friskbælgede ærter, søde jordbær og afgrøder, jeg kun har hørt om, men aldrig set eller smagt. Håber jeg.

Bedene er ankommet – det vil sige – papkasser er kommet i hobetal, og spændingen er stor. Den slags spænding man ved, der har karenstid, før den udløses. Kasserne indikerer, at det skal være lidt skidt, før det bliver rigtig godt. For det skal jo samles….

Dér kan jeg godt være typen, der tager sorgerne på forskud; ikke fordi jeg ikke kan lide tanken om at samle ting (også selv om det indebærer utallige gennemlæsninger af brugsanvisningen), men fordi jeg kender mig selv i disse situationer på godt og ondt: Lidt for ivrig, lidt for selv-overvurderende.

Og ganske rigtigt – jeg dummer mig. Så lad mig starte med et godt råd: læs hele ‘opskriften’ igennem først. I hvert fald etapevis – til der er et naturligt stop/kaffepause.

Jeg er en kende for ivrig, tror jeg har gennemskuet trin et, to og tre – og vupti, så er der liiiiige overset, at der er forskel på top og bund, så nu vender halvdelen på hoved….og højbedet ligner noget, der er faldet om med fire ben lige i vejret. Og nej – det kan ikke bare vendes.

Pas på med det! Hastværk er….

Første GrowCamp er ved at være samlet og klar.

Når det så er sagt, var det en fornøjelse. Dels havde jeg kvalificeret hjælp. Det er altid hyggeligt og giver mere moderate udbrud, når man indser, man skal rykke to felter tilbage.

Fornøjelsen var også, at jeg sjældent har stået med så mange dele, som skal samles, og alle dele var der OG alle dele passede sammen. Samtidig var der ikke flere størrelser af ens-lignende dimser. Allerede her undgår jeg mange selvbebrejdelser – så det er gennemtænkt. Ingen IKEA-test for parforholdet i denne omgang!

Så skal der heller ikke først sorteres i små bunker, og der mangler ikke en skrue tilsidst, der skal være 2 mm længere end den, du står tilbage med i hånden; for jeg får akut maveonde ved tanken om at skulle lokalisere åstedet og gøre arbejdet om – og det har jeg prøvet.

Så tak for, at det virker.

Det tager dog tid at samle, men man kan hurtigt fornemme resultatet, da det er store dele. Selvom jeg driblede direkte ind i de fleste typer af fejltagelser, var der ikke uoprettelig skade, og jeg var acceptabelt hurtig med snuden i sporet igen. Tilmed gik det, ikke overraskende, hurtigere og hurtigere, jo flere der blev samlet.

Jeg har kasseret mine gamle kapillærkasser i flamingo med en tynd plastikpose indvendig og en deform rød plastik bold som vandstandsindikator. Visuelt er kronen på værket, de årlige nyindkøbte jord-plantesække i fuldstændig mode-forkert grøn og ligeså misforstået orange placeret sikkert i centrum på hele toppen.

Min glæde var stor, da jeg samlede GrowCamps bed med GrowWater. Det er uden sammenligning.

Hvor skal jeg starte – der er hjul på, så jeg kan flytte dem rundt uden besvær på trods af brostensbelægning (har dog ikke vand i endnu – ‘kun’ jord). Skønt både i forhold til lys, men også rengøring og indretning.

Der er en kraftig folie-dug i stedet for tynd plast. Der er en flamingo stav, der tydeligt viser vandstand, man skal ikke hen og fjerne blade og vækster for at kontrollere vandstand, og vandet kan let tappes af, hvis det bliver aktuelt.

Der trækker vand op til jorden flere steder, hvilket muliggør beplantning i hele kassen og ikke kun i to-tre huller, der er i mine kasserede kapillærkasser.

Jeg har bedre jorddybde og spilder ikke jord ud over det hele, når jeg planter, som ellers var tilfældet tidligere med plantesækkene. Og jeg regner med at genbruge jorden.

Bedene/kasserne ser meget flottere ud, og jeg slipper for at se på sækkene med jord.

Tilsidst fås de i flere størrelser.

Se, det var meget ros…….men fortjent. Tror ikke, nogen vil være uenig.

Fordele ved de gamle kasser –  hmmmmm, de skulle ikke samles og vejer ikke meget på vej til lossepladsen.

Indretningen med GrowCamps højbede med hjul og selvvanding begynder at tage form.

Nu venter jeg på, at frosten forsvinder, så der kan komme andet i bedene end jordbær.

Parolen må være – først samles, så sås – så serviceres og saneres, så ‘slagtes’ og så spises.

Glæder mig faktisk til det hele (og ikke bare sidstnævnte). Nu har jeg jo også samlet….

På billederne nedenfor kan I se de forskellige bede, der er samlet. To ens GrowCamp bede, der er placeret på jorden, hvor der tidligere stod jordbær, et dobbelt bed på hjul, et dobbelt bed på ben; de har alle selvvanding.

Endelig er der tre højbede i drivhuset. Alle på hjul og med selvvanding.

Dette blev et længere skriv end forventet. Så nu vil jeg ikke tage mere tid – så der er mulighed for at komme ud i haven og tænke tanker om- og muligheder for køkkenhave og højbede.

De to ens GrowCamp bede, som står i det gamle jordbærbed

 

I forgrunden et højbed med hjul og selvvanding, bagved vores GrowCamp på jul og ude til højre kan lige anes vores GrowCamp på ben.