Stærke og frodige chili-planter

Stærke og frodige chili-planter

Af Malene

En af de ting, der for alvor fylder i min vindueskarm lige for tiden, det er mine chili planter.

Hvert år lige omkring nytår lover jeg mig selv, at denne gang skal jeg ikke ende med et hav af chili planter, som jeg ikke aner, hvor jeg skal placere og som jeg ikke nænner at smide ud. ”Du kan da bare forære dem væk”, får jeg så at vide, men den går ikke, for min bror er ramt af den samme chili feber, og han er altid hurtigere end mig til at få sine planter leveret ud til vores fælles venner og familie.

Så jeg lover altså mig selv, at jeg skal begrænse mig. Også fordi jeg faktisk ret sjældent bruger chili i madlavningen.

Det går bare aldrig. For pludselig bliver det tid til at købe frø og alle de mange planter ser bare så fantastiske ud.

Sådan gik det også i år.

Peter Norris lagde sin liste over gode frøbutikker på nettet hér på GrowCamp.dk og vupti var jeg ind hos Thompson & Morgan og købe mig fattig – ikke mindst i chili frø. Jeg vil dog rose mig selv for, at jeg nøjedes med 8 sorter denne gang :)

Det fantastiske ved chili er, at de er så taknemmelige, og guderne skal da vide, at det er noget, man lærer at sætte pris på som prøvet havemenneske. Men de sidste par år er jeg alligevel endt med store, buskede og meget grønne planter i stedet for nogle, der gav masser af chilier. Så jeg har grebet det hele lidt anderledes an i år – og det ser ud til at virke.

I starten af februar lagde jeg frøene til 24 chili planter (så jo, det lykkedes mig faktisk alligevel at beherske mig lidt). De blev lagt i helt almindelige plantebakker og holdt jævnt fugtige med vand fra en forstøver. Men samtidig blev de sat under plantelys og på varmemåtte, begge dele fra GrowCamps forspiringsprogram.

Alle frø spirede!

Det har jeg aldrig oplevet før.

Jeg gav dem løbende vand – først med forstøveren og senere fra en kande, og et par gange om måneden har jeg tilført en smule flydende gødning. Allerede i marts var de alt for store til bakkerne, og blev pottet om.

Nu her i midten af april står de så som store, flotte, kraftige planter, der IKKE er buskede, men stærke og robuste. – Og så har de allerede fået et væld af blomster. Jeg har simpelthen aldrig oplevet så sunde planter før, og jeg kan ikke forestille mig andet end, at det er det ekstra lys og varme, der har gjort det.

I juni bliver de fleste af dem plantet udenfor. Jeg satser på at have fået et par GrowCamps til samlingen til den tid og ellers må de står, hvor jeg nu kan finde plads i hhv. vindueskarme og drivhus.

Jeg har læst et sted, at hvis man knipser de første par blomster af hver plante, skulle de give mere udbytte. Jeg har ikke helt nænnet det endnu, ment tænker, at det skal prøves i år, hvor planterne er så meget fremme i skoene.

Jeg skal nok fortælle, hvordan det kommer til at gå :)