For sent på den med såningen? Velkommen i klubben!

For sent på den med såningen? Velkommen i klubben!

Af Malene

Er jeg den eneste, der synes, at foråret har været lidt underligt i år?

 

Fra nærmest vintervejr med hagl, riv og rusk – til de varmeste sommer-agtige dage. Jeg kan i hvert fald se på flere af tingene i min have, at det ikke er helt, som det plejer. Radiserne går f.eks i stok for et godt ord.

 

Men lidt kuk i køkkenhaven er ikke det eneste, det uregérlige forår har betydet. Det har nemlig også betydet, at jeg er kommet alt for sent i gang med at så. Eller måske rettere: Er kommet senere i gang med at så end normalt. For selvom jeg elsker min have, så gider jeg trods alt ikke gå rundt i den, hvis det kræver både flyverdragt og snehakke.

 

Holder man sig til havebøgerne er det ikke så godt. Ifølge mange af dem skal det meste jo helst være smidt i jorden, når vi runder maj måned – måske lige på nær lidt squash og bønner.

 

Men heldigvis kan man sagtens så meget senere. Snildt helt frem til Juli, faktisk.

Det glemmer man bare lidt, når forårssolen viser sig, og man styrter ud og kaster alle frøene i ét bed på én gang.
Men I år har jeg altså fået sået en smule i ”de rigtige måneder” – og rigtig meget hér i juni måned, og det lader faktisk til at være en strålende succes.

 

For det første har jeg ikke stresset så meget over at få ting i jorden. Jeg havde nogle GrowCamps, der skulle op først, så jeg vidste, jeg blev nødt til at vente – og når panikken alligevel greb mig, satte jeg lidt til forspiring. Så var det jo trods alt i jord.

 

For det andet er alting kommet meget kraftigere og mere sikkert op ad jorden. Jeg har jo ellers en rimelig høj dødsrate på nysåede ting og sager, som plejer at gå til enten på grund af kulde, blæst, regn, høns eller børn. Sådan har det ikke været denne gang. – og det er ikke kun fordi, børnene er blevet ældre og hønsene er kommet i hønsegård.

 

For det tredje er der pludselig en forholdsvist rimelig chance for, at alting ikke modner præcis imens, vi er på sommerferie. Og det ville være dejligt – til en forandring.

 

I det hele taget er det en rigtig god ide at huske på, at man sagtens kan så langt ind i sommeren. Enkelte ting, som f.eks dild og spinat kan have det lidt svært ved varmen midt på sommeren, men det meste andet klarer sig fint. – Og har man så tillige GrowCamps eller drivhus, så er det samtidig muligt at forlænge sæsonen, så ting kan vokse længere ind i efteråret uden at tage skade af de lavere temperaturer.

 

Dét er i hvert fald teorien – så må vi se til efteråret, om det holder stik. Men for nu står alting og strutter  – både i de almindelige bede og i de nye GrowCamps. Og selvom jeg stadig mangler at tilså et par bede, tager jeg det med stoisk ro! Det skal nok komme godt op alligevel :-)

Fint ser det ud med de 3 nyanskaffede GrowCamps på rad og række i haven. Jeg har først lige sået/udplantet i dem her i den seneste uge, men alt står allerede flot!