Palleramme vs. GrowCamp

Palleramme vs. GrowCamp

Af Malene

Som du måske har kunnet fornemme, hvis du har læst mine tidligere indlæg, så har min have – udover løbende at give mig uendelig meget glæde – også bidraget betydeligt til mængden af grå hår. Først og fremmest fordi jeg har så svært ved at få noget til rigtigt at gro herude.

Jeg har nu fået fingre i et par gevaldige tunnelbede, som jeg skal have op, så snart min kære mand får en ledig stund til at hjælpe mig, men status lige nu er: 8 store højbede, vi selv har bygget, 2 GrowCamp terrassebede på terrassen samt 3 pallerammer, den ene med drivhusoverbygning, i haven.

I dag skal det handle om de to sidste.

Det skal jo ikke være nogen hemmelighed, at en GrowCamp koster en del mere end en palleramme med overbygning. Derfor var jeg også lidt nysgerrig efter at prøve palleramme-fænomenet af, for hvis nu tingene stod lige så godt i den, som i en GrowCamp, så kunne man jo spare lidt penge.

Men der ér altså nogle store forskelle. I hvert fald ifølge min erfaring med de to typer bede:

Først og fremmest er der kvaliteten. Ovebygningen til pallerammen var noget tyndbenet sjask og allerede, da jeg samlede den og trak plastikken ned over de skrøbelige stænger, kom der en 10 cm lang flænge i plastikken. Dette skyldes selvfølgelig til dels, at jeg er en klovn, men de problemer har jeg altså aldrig haft med mine GrowCamps, hvor kvaliteten ganske enkelt er en helt anden – og lavet til at holde i mange år.

For det andet er der planterne. Nu er dette jo ikke et videnskabeligt forsøg, så der er mange ting, der spiller ind, men alligevel er der altså massiv forskel på, om planterne bliver til noget.

I GrowCampen på terrassen vælter spinat, ærter, salat og meget andet frem i rige mængder. Noget er sået direkte, det meste er dog forspiret indendørs og efterfølgende sat ud.

Ude i pallerammen med overdækning har jeg også dels sået og dels udplantet forspirede ting – stort set det samme som i GrowCampen, dog minus ærter.

Hér er det bare ikke rigtigt blevet til noget.

Det kom i jorden ca. 3 uger efter de ting, der står i GrowCampen, men stadigvæk er forskellen slående. Personligt tror jeg, det handler om, at man ikke kan rulle plastikken af, sådan som man kan på GrowCampen. Så på de (meget få, desværre) dage vi har haft med solskin, der virker det som om, at planterne simpelthen er blevet brændt af nede i pallerammen. Flere af dem virker også hele brune og visne.- på trods af at jeg selvfølgelig har vandet efter alle kunstens regler.

Betyder det så, at jeg er helt færdig med pallerammerne? Nej, slet ikke. Jeg synes stadig, de i sig selv er rigtig gode til mange ting, og plastoverdækningen kan sikkert også benyttes i en snæver vending Men skal du have noget holdbart og noget, der giver planterne lidt bedre overlevelseschance, så skal du altså gå GrowCamp vejen.

Det er i hvert fald min erfaring, men døm selv på billederne her:

Pallerammen med overdækning, som står i min have

 

De stakkels små planter kæmper for livet

 

Der er noget mere gang i den i min GrowCamp på terassen

 

Salat, spinat og persille vokser lystigt i GrowCampen