Læg kartofler og så radiser imellem rækkerne

Læg kartofler og så radiser imellem rækkerne

Dyrker man køkkenhave, er der ikke meget der kan måle sig med glæden ved at høste årets første nye kartofler og kunne nyde dem nykogte med koldt smør en halv time senere. Så det skal man selvfølgelig også kunne i mini-køkkenhaven.

Den meget tidlige sort Solist har stået til forspiring i en måneds tid – lyst men køligt (10-15°), hvilket giver korte, kraftige spirer som ikke nemt knækker af under lægningen.

Der har været plast over bedet de sidste par uger for at hæve jordtemperaturen, som for kartofler helst skal være over 8° i gennemsnit i løbet af døgnet – ellers går udviklingen i stå og udbyttet bliver mindre.

Temperaturen i jorden er her til morgen 12°, og der er ikke udsigt til at den falder væsentligt i den kommende tid.

Der laves 3 render i bedet med ca 50 cm imellem. Lidt hønsemøg drysses i bunden, idet kartofler som noget af det eneste godt kan tåle frisk gødning. Har man ikke møg, kan man blot give bedet kompost. Herefter får renderne en kande vand, så der ikke bliver behov for ekstra tilførsel i hvert fald den første måneds tid.

Kartoffelknoldene lægges i 5-10 cm dybde (med spirerne opad) med en afstand på 25 cm i rækken. Jorden rives hen over renderne, og så er det bare om at vente til noget grønt viser sig.

I mellemtiden mens alt kartoffeludvikling foregår under jorden, kan bedet lige så godt bruges til at producere noget over jordoverfladen.

Der laves riller i de to mellemrum mellem kartoffelrækkerne, og her sås nogle hurtigtvoksende radiser, som kan høstes inden kartoffeltoppene engang i maj dækker hele bedet. Der sås ret tyndt (et par cm mellem frøene i snit), så radiserne har de bedste betingelser for at kunne udvikle sig hurtigt.

Skrevet af Peter Norris, den 10. april 2018