Kartofler hyppes

Kartofler hyppes

Her lidt over 2 uger efter at der blev lagt kartofler i dette bed, er toppene allerede omkring 10 cm høje. Kombinationen af mange dages solskin og det varme vejr samtidig med at bedet har været dækket med plast, har givet en optimal jordtemperatur og dermed også en hurtig vækst. Og det betyder, at det nu er tid til at kartoflerne skal hyppes.

Hypningen foregår ved at man med hakken trækker jord op omkring kartoffelplanten. Operationen tjener flere formål: for det første får man luget kartoffelbedet for en del fremspiret ukrudt, og for det andet betyder mere jord omkring planten at de nye kartofler, som sættes ved jordoverfladen, ikke får sollys og dermed bliver grønne og uspiselige. Endnu en gevinst ved hypning er at skimmelsporer ikke så let trænger ned til knoldene, når kartoffelskimlen rammer (som den næsten altid gør i juli) – men her i bedet har det ingen betydning da de nye kartofler gerne skulle være spist længe inden.

Denne første hypning foregår selvfølgelig med noget mere nænsom hånd end normalt for ikke at hakke radiserne sammen med ukrudtet. Næste gang der hyppes er radiserne forhåbentlig spist – ellers må der enten hyppes med hånden eller dækkes på anden måde. Det må tiden så vise.

Skrevet af Peter Norris, den 26. april 2018