Køkkenhaveplaner er til for at blive lavet om ....

Køkkenhaveplaner er til for at blive lavet om ....

Køkkenhaveplaner er til for at blive lavet om i løbet af sæsonen hvis man skulle få en pludselig indskydelse. Det kan være at der viser sig at være ledig plads som planen ikke har taget højde for, samtidig med at man står med nogle småplanter i overskud. Det kan også være at man bare får lyst til at afprøve hvad der egentlig kan lade sig gøre efter devisen “går-den-så-går-den” – og hvis den ikke går, er man i det mindste blevet en erfaring rigere.

Og det er netop sådan et forsøg bedet med stangbønner nu lægger jord til. Det har hele tiden været planen at der skulle sættes en cougette til at brede sig midt i bedet når rødbederne var høstet – så kunne planten gøre det så godt den kunne, i stedet for at pladsen under stangbønnerne blot gik til spilde. Derimod kunne pladsen op ad stængerne måske udnyttes endnu bedre uden at det går ud over bønnehøsten.

Så nu er der plantet en agurk ved hver af de to forreste stænger – og jeg aner ikke hvordan det kommer til at gå. Agurkesorten Green Fingers har jeg dyrket for mange år siden, hvor det lykkedes at få en del lækre glatte skoleagurker selv på friland. Dengang blev hovedskuddet på planten kappet over 4. blad, hvorved der dannedes en masse nye sideskud som bredte sig ud over jorden. Jeg har derimod aldrig prøvet at dyrke dem lodret, og kommer nok til at skulle hjælpe dem med at vokse op ad stangen sammen med en bønneplante.

Agurkerne er plantet således at rodhalsen er lidt højere end den omgivende jord – det er nemlig vigtigt at den kan holdes nogenlunde tør for at undgå svampeangreb der tager livet af agurkeplanter.

Der blev høstet et bundt rødbeder for at gøre plads til både agurkerne og courgetten. Størrelsen er passende for denne rødbedesort – får de lov at blive meget større, risikerer de at blive træede og knap så fine.

Courgetten midt i bedet er en lidt ranglet sag, men den er heller ikke min egen? Jeg tog chancen og såede de 4 år gamle frø jeg havde tilbage, og ikke en eneste spirede – så for en gangs skyld måtte jeg lige forbi planteskolen efter en plante. Havde jeg tænkt mig bedre om, burde jeg have lavet en spireprøve for en måned siden.

Skrevet af Peter Norris, den 28. juni 2018