Der er nu rigelig grønt til salatskålen

Der er nu rigelig grønt til salatskålen

Det går stærkt med spinaten her i varmen, alt for stærkt.

Spinat er en forårs- og efterårsafgrøde som foretrækker lidt køligere temperaturer, mens den om sommeren hurtigt går i stok og blomstrer uden at levere ret meget bladgrønt. Den er en langdagsplante, som begynder at sætte blomst når dagslængden når 13-15 timer engang i maj, og hvor udviklingen bl.a. kan fremskyndes af tørke eller høje temperaturer i starten af måneden.

Bedet er blevet vandet, men temperaturen har spinaten måttet finde sig i – så stokløbningen er begyndt et par uger tidligere end normalt. Sidst i maj er der alligevel som regel ikke mere spinat at høste, og der kan tidligst sås igen sidst i juli, når dagene begynder at blive lidt kortere.

Så idag er der høstet en gedigen portion spinat – 350 gr blev det. Det meste skal bruges til stuvet spinat imorgen, mens en mindre portion indgår i aftenens sommersalat. Den første af bedets 10 hovedsalater er nemlig også klar til at blive høstet – og som et yderligere bidrag til salatskålen kan der jo stadig findes radiser mellem kartoflerne, samt hentes nogle rødbedeblade og løgtoppe fra et tredie af minikøkkenhavens bede. Der plukkes sent eftermiddag hvor bedet ikke længere er så solbeskinnet, men skulle det have været helt rigtigt, burde jeg have høstet den friske spinat og salat i de tidlige morgentimer, hvor saftspændingen er størst – og derefter skyllet og lagt bladene i køleskabet indtil de skulle bruges til aften.

 

Skrevet af Peter Norris, den 17. maj 2018