Ærterne er forlængst færdige, men det er ikke alle der er blevet spist. Der skal nemlig også høstes frø til næste års såning. Grams Høje Ært kan være svær at finde til salg, men heldigvis er det ret nemt at høste sine egne frø. Ovenikøbet er spireprocenten for sådanne hjemmehøstede frø oftest højere end for de frø man køber fra frøfirmaerne.
Da planterne begyndte at udvikle bælge blev der sat elastik omkring de eksemplarer som blev udset til årets frøhøst. Elastikken tjente også som værn mod at man (eller havens gæster) helt uforvarende kom til at spise dem. Når bælgene så er tørre som pergament og ærterne rasler rundt indeni som en rangle er det så tid til høst. De rynkede ærter lægges i en skål i vindueskarmen nogle dage til de er helt tørre, og opbevares derefter tørt og køligt i en papirspose.
Når de tørre ærteplanter fjernes bliver der ledig plads i bedet sammen med rødbederne. Efter planen skulle der nu sås spinat til efterårshøst, men spinatfrø har blot det problem at de spirer dårligt hvis jordtemperaturen er over 20° – og i et solbeskinnet bed i en varm sommer kommer temperaturen i jorden nemt op på over de 30°. Så der er blevet sået om aften, vandet i rillen med koldt vand, og sat pressenning over for at skygge for solen. Herefter er jorden efterfølgende blevet overbruset morgen og aften. Alligevel er det tvivlsomt om spiringen lykkes midt i en hedebølge, så der skal muligvis sås om sidst på ugen, hvor der varsles regn og mere normale temperaturer.
I bedet med agurk og stangbønner er der nu fine små agurker, mens bønnerne opfører sig ikke helt som planlagt. Det er som om bønnerne udvikler sig hurtigere her i heden end selve planterne kan følge med til. Egentlig skulle bønneplanterne sno sig op ad stængerne og sidde godt fast omkring inden der udvikles bønner – men her ansættes bønnerne så tidligt at de tynger spidsen af planten ned så den ikke kan få fat i stangen. Hvilket jeg aldrig har oplevet tidligere, så jeg må træde hjælpende til med bindetråd ind i mellem.
Skrevet af Peter Norris, den 6.8.2018