Plantning af porrer i hede og tørke

Plantning af porrer i hede og tørke

Her i bedet med spinat og gulerødder er spinaten for længst høstet. På grund af det ekstremt varme vejr i hele maj måned begyndte spinaten at gå i blomst en del tidligere end den plejer, så høstperioden blev ret kort. 1,5 kilo blev det dog til.

På den ledige plads som spinaten har efterladt, skal der nu udplantes vinterporrer. Egentlig skal porrer helst udplantes i en periode med overskyet vejr, og gerne regn – det kunne hele haven jo have godt af – men der er ikke ligefrem udsigt til at det sker i en overskuelig fremtid.

Derfor må man tage en smule forholdsregler så planterne alligevel kan komme i trivsel trods hede og tørke. Nogle anbefaler at man studser både rod og top på småporrerne inden de plantes – jeg har dog aldrig gjort det (og erfaringerne siger at det ikke gør den store forskel), men i dette tilfælde har jeg klippet toppene ned til ca 20 cm, for at rødderne ikke skal holde en alt for stor top saftspændt her i varmen.

 

Porrerne er blevet sået i en rootmaster med 2-3 frø pr celle, og istedet for skille planterne fra hinanden som man gør når porrerne har været sået i en stor bakke, er de blevet udplantet samlet 2 og 2 uden at forstyrre den lille rodklump.
Endelig har porreplantepinden (en ridligere spadeskaft) lavet en smule dybere huller end normalt, så småplanterne er lidt mere beskyttet mod udtørring.

Der er stukket huller med en afstand på 15 cm i rækken. Det er samme afstand jeg plejer at bruge til vinterporrerne, men i år skal det være lidt interessant at se hvordan udviklingen bliver når der vokser 2 planter sammen i hullet. Nogle har gjort den erfaring at de trives ved samhørigheden og at det samlede udbytte bliver større. Efter at porrerne er sat, vandes der ned i hullet. Det er ikke nødvendigt at lukke hullet med jord – vandingen gør at jord alligevel skylles ned så rødderne ligger godt dækket af mudder. Og efterhåneden lukkes hullet af regnen og porrernes vækst.

Et gammelt porreråd siger at der først skal udplantes porrer efter Grundlovsdag for at undgå første generation af porremøl, hvis larver kan lave en del ravage i et porrebed. Her i bedet har det ingen betydning, idet der er insektnet over som beskyttelse mod både porremøl og gulerodsfluen – man slår to fluer med et smæk så at sige. Vigtigere er det at vente med udplantningen til der ikke længere er risiko for nattefrost. Selv om vinterporrerne som fuldvoksne kan klare den værste kulde (for så at gå i blomst det følgende forår), kan småplanterne slet ikke tåle frost. Det får dem til at tro at det allerede har været vinter, og så kan de lige så godt gå i blomst med det samme. Den risiko må dog siges at være overstået for 2018.

Skrevet af Peter Norris, den 6. juni 2018