Kan man allerede sætte løg?

Kan man allerede sætte løg?

Kan man allerede sætte løg?

Ja da, hvis man vælger de rette løg – skalotte og hvidløg er begge kendt for at være kuldetolerante og faktisk sætter pris på en kulde periode, fordi det får løget til at dele sig og producere flere skalotteløg eller flere hvidløgsfed.

Vi elsker løg her i husstanden, og jeg kan per definition faktisk kun dyrke for få løg. Jeg gider ikke dyrke helt almindelige sorter jeg bare kan købe lige så lækkert i det lokale supermarked – derfor vælger jeg altid sorter, jeg ikke sådan lige kan få fingrene i.

Hvordan gør jeg lige det med løg?

Jeg både sår frø og køber sætteløg, når jeg sår er det mest fordi, jeg gerne vil eksperimentere med specielle sorter – sætteløg er nemmere og langt mere driftssikre, hvis man ikke er så erfaren i køkkenhaven eller bare som jeg, gerne vil være sikker på resultatet.

Jeg satte i weekenden årets første løg – skalotteløg. Bananskalotteløg i massevis, for dem er vi vilde med.

At sætte løg er super simpelt:

Det har været et tørt forår, så jeg startede faktisk med at vande jorden grundigt før jeg gik i gang, de tørre sætteløg skulle gerne komme godt fra start.

Ellers er det bare at prikke huller med passende afstand med en priklepind – for mig er det max 10 cm, da jeg ofte dyrker afgrøderne i højbedene tættere end forskrifterne, for at få et større udbytte.

Jeg dækker løgene let med jord og vander igen, derefter dækker jeg til med fiberdug eller insektnet, for løgminer fluerne flyver allerede – og jeg vil gerne have mine løg for mig selv.

Løgminerfluen – den nye landeplage

Løgminerfluen har over de seneste år indtaget mange af de danske haver – også her – sidste år blev både min hvidløgshøst og løghøst ødelagt af løgminer fluens larver. Væksten i løgene hæmmes, plus holdbarheden nedsættes markant – og oftest rådner angrebene løg i stedet for at kunne lagres langt ind i efteråret.

Den lille flue er allerede på spil fra starten af marts, hvor den flyver og lægger æg ved rodhalsen af løgplanterne – alle løgplanter.  Jeg har haft dem i både hvidløg, porre og alle mine andre løg, så jeg tager mine forholdsregler og overdækker fra i år ALLE bede med løgplanter.

Løgminerfluen har typisk 2 generationer på en sæson og lægger æg i henholdsvis det tidlige forår – de kan allerede flyve i fra marts måned, mens anden generation af løgminerfluer lægger æg i august.

Bedste bekæmpelse af rotation af afgrøder og så dækker jeg alle bede med løgplanter med fiberdug, insektdug eller de smukke overdækninger fra Growcamp.

@metteskreaunivers

 

 

Foto: Mette Nørgaard