Hvis du drømmer om at få store, flotte planter og lækre, sprøde grøntsager i haven, er havevanding ikke til at komme udenom. Se her, hvor meget vand, der egentlig skal til og læs også om de forskellige muligheder for selvvanding.
Mon ikke de fleste haveejere kan genkende drømmen om en frodig have med store planter, fejlfri grøntsager og masser af skønne afgrøder. Desværre ender drømmen ofte i skuffelse, fordi dét at dyrke en have faktisk slet ikke er så nemt endda. Ét af de steder, det oftest går galt, er ved havevandingen.
Der skal nemlig rigtig meget vand til at få en flot have.
Derfor havevanding
Havevanding er vigtig, fordi dine planter har brug for vand til at vokse sig store og flotte. – Men bestemt også til at vokse sig stærke. Planter, der får den tilpasse mængde vand, er nemlig også langt mere modstandsdygtige overfor sygdom og andre angreb, end planter, der allerede kæmper for liver på grund af for sparsom vanding.
Hvor meget vand skal der til?
Det vigtigste ved havevanding er at vande korrekt. Det vil sige, at du vander grundigt og det betyder, at hver m2 skal have 20-30 liter vand hver gang, du vander. Gør du det, vil du som regel kunne nøjes med at vande en gang om ugen. Desværre er det et temmelig stort arbejde og derfor vælger mange at vande mindre – men oftere. Problemet med det er, at planternes rødder på den måde aldrig rigtig får vokset ned i dybden og de er derfor mere udsat, hvis der kommer dage med meget tørke.
» » Hvad kan du plante lige nu? Se vores havekalender her
Brug din mavefornemmelse
Der er imidlertid også brug for både mavefornemmelse og haveviden, når du vander, for det er ikke alle planter, der har lige meget brug for vand. De planter, som typisk især har brug for vand er:
- Nye planter, der ikke har dannet rodnet endnu
- Planter i drivhus
- Planter i krukker
- Planter i højbede
- Planter, der står i meget vind og derfor lettere tørrer ud
- Planter, der står i kraftig sol
- Planter, der vokser kraftigt
En anden god huskeregel er også at stikke en finger i jorden. Selvom jorden virker tør på overfladen, kan den sagtens være fugtig længere nede, så stik en finger ca. 10 cm ned i jorden og mærk, om der er tørt i den dybde. Hvis der er, skal du i gang med vandingen.
De bedste tider at vande på
Som nævnt er det en god regel at vande en gang om ugen – og så derudover holde lidt øje med vind og vejr, samt planter på udsatte steder, så der ikke er nogen, der tørrer ud. Hvis planterne begynder at hænge, er det et tydeligt tegn på, at de mangler vand, men når planten hænger, stopper væksten også, og derfor skal du helst undgå, at det går så vidt. Det gør du ved at være omhyggelig med vandingen.
Et andet godt råd er at vande om aftenen eller i den tidlige morgen, hvor solen ikke skinner for kraftigt. Ellers risikerer du, at alt vandet fordamper, inden planterne når at nyde godt af det.
Selvvanding kan spare dig for besværet
Da det er noget nær en kunst at vande korrekt og samtidig kan være temmelig tidskrævende, især i større haver, kan det ofte være en god idé at supplere med selvvanding.
Kapillærkasserne, som de fleste nok kender fra drivhuset, er et eksempel på det: Man fylder en given mængde vand i en beholder, hvorefter planterne selv sørger for at forsyne sig, indtil der ikke er mere vand tilbage. Der findes også andre former for vandingsanlæg til drivhuse, som i princippet går ud på det samme. I krukkerne kan du klippe bunden af en 1 ½ liters sodavandsflaske, vende den med bunden i vejret og stikke den ned ved roden af planten og hælde vand i. Så fungerer flasken på samme måde som kapillærkasserne.
Har du en eller flere GrowCamp højbede i haven, kan du købe et GrowWater selvvandings-system, som er 100% tilpasset GrowCampen. Det placeres nede i bunden af din GrowCamp og forsynes med vand, hvorefter systemet selv sørger for at dosere den korrekte mængde vand til planterne. Vi bruger det selv hjemme i GrowCamp haven og det virker aldeles fortrinligt.