Om vanding

Om vanding

Sådan fungerer GrowWater selvvanding

Der skal vand til, hvis du gerne vil kunne høste massevis af friske og lækre grøntsager i din have! Masser af vand – men omvendt endelig ikke for meget, for hvis planternes rødder står og sopper i vand, risikerer du, at de drukner og ikke er til at redde igen. Heldigvis er en af fordelene ved højbede jo, at de holder jorden porøs, hvilket betyder at vandet lettere løber fra og dermed afhjælper, at planterne lider druknedøden. Men fordi vandet jo altså har nemmere ved at løbe fra, så betyder det også at du – især på tørre dage – skal huske at vande dine bede. Det er heldigvis en hel del nemmere at redde en plante, der har fået for lidt vand, end en plante, der har fået for meget, så det er sjældent det helt store problem. Men det kan det selvfølgelig blive, hvis du ikke er hjemme. I sommerferien tager mange af os jo afsted i flere uger hen over den varme del af havesæsonen. Hvad gør man så? Faktisk er det med vandingen en ting, som afholder rigtig mange fra at dyrke selv. Det synes vi er synd og derfor har vi udviklet et helt særligt vandingssystem, som vi kalder GrowWater.

 

 »» Se selvvandingsindsatser til alle vores bede her

 »» Se om montage af kapillær selvvanding i store bede her

 »» Se om kapillær-vanding i små selvvandingsbede her

Sådan foregår vanding med GrowWater

Vores GrowWater vandingssystem sikrer sikrer tomathøsten, veludviklede grøntsager og sommerblomsternes vedvarende blomstring sommeren over – også selvom du tager på sommerferie. Systemet er en indsat, som kan monteres i alle vores bede. Det virker sådan, at de nederste 15 cm af højbedet bruges som vandbeholder. Den overliggende jord er forbundet med vandet via perforerede rør, som også er fyldt med jord. Jorden i de perforerede rør fungerer så som væger, der suger vand op. På den måde fordeler vandet sig automatisk rundt i al jorden – uden fare for overvanding. Overvanding undgås fordi systemet er forsynet med en patenteret anordning, som gør det muligt at sænke vandstanden. Det er især vigtigt, at planterne ikke bliver for våde i kølige vækstperioder eller i etableringsfasen, hvor rodnettet endnu ikke er udviklet helt. Vandingsindsatsen rummer masser af vand - nok til 1-2 uger i den aller varmeste tid. Og hvis du er på ferie i længere tid, er det normalt nemt at lokke naboen til at klare en vanding eller to, hvis belønningen f.eks. er lækre solmodne tomater. GrowWater selvvanding er et kvalitetsprodukt, som kan bruges år efter år. Alle dele er fremstillet af holdbare materialer, som kan skilles ad og vaskes.

Planterne stortrives med GrowWater

GrowCamp højbede med selvvanding giver dine planter den bedste start og opvækst: Vand Der er altid vand til rådighed – og vel at mærke i den rigtige mængde. I ydersæsonnerne kan man via justeringsanordningen mindske vandstanden, så jorden ikke bliver for fugtig! Planter mistrives, hvis de får for meget vand. Gødning Der skal masser af gødning til, når man vil have mange og prægtige afgrøder eller blomster! Og ved at dosere flydende gødning korrekt de få gange, der skal vandes i en sæson, opnår man optimal trivsel – og i et højbed går næringen ikke til spilde ved at blive vasket ud af jorden (eller blive udnyttet af ukrudt). Jord Planter mistrives, hvis der ikke er tilstrækkelig jord til, at rødderne kan udvikles. I GrowCamps med selvvanding er der plads til 15 cm jord over vandbeholderen - betydeligt mere, end med de velkendte plantesække. Det gør, at planterne bliver kraftige og giver masser af frugter eller blomster. 15 cm jord er nok til til fleste grøntsager, f.eks. kan man også dyrke grøntsager med store rødder/knolde: kartofler, porrer, rødbeder, ja selv gulerødder, som jo selvfølgelig kun bliver 10-12 cm lange. Varme En GrowCamp med overdækning fungerer som drivhus - og det er nemt at lufte ud. Plastoverdækningen er monteret med velcro og kan derfor åbnes vilkårligt. Når det er meget varmt, kan den helt afmonteres. Så kan man roligt tage på weekend eller ferie.

Vandingssystemet er forsynet med en patenteret anordning, som gør det muligt at sænke vandstanden for at forhindre, at planterne bliver for våde i kølige vækstperioder eller i etableringsfasen, hvor rodnettet endnu ikke er udviklet helt. Herunder ses regulatoren i 3 forskellige positioner:

 Øverste position: Beholderen kan fyldes helt

Midterste position: Hvis beholderen er mere end halvt fyldt, tømmes vandet ud via vandslangen i bunden.