Sådan sår og planter du

Sådan sår og planter du

Gødning

Jorden fra plantesække er gødet, så det rækker til den første høst. Når du har høstet og vil så eller plante igen, så skal der gødes. Undtagelserne er ærter og bønner, som ikke har brug for kvælstof.

Du kan bruge naturgødning, f.eks. granulat af hønse- og/eller kogødning. Det har mange naturlige ingredienser og planterne elsker det. Hvor meget du skal bruge, står på poserne. Brug gerne lidt mere, end producenten angiver, for du dyrker jo intensivt – altså mange grøntsager på et lille areal.

Du kan selvfølgelig også bruge al anden slags gødning – eller måske har du høns og dermed gødning lige ved hånden.

I vores haveleksikon finder du alle informationer om 45 forskellige grøntsager – blandt andet også, hvor stort gødningsbehov, den enkelte plante har.

Se haveleksikon HER!

Så eller plante

Gulerødder, persillerod og pastinak SKAL sås direkte i bedet. De KAN ikke flyttes, når det har spiret.

Typisk sås salat, spinat, ærter, rødbeder, bønner, persille, dild og purløg ligeledes direkte i bedet. Det kan også sås i små potter – f.eks. indenfor om foråret – og derefter plantes ud, når det har nået en vis størrelse.

Kål, porrer, selleri, tomater, agurk, squash sås som regel i små potter indendørs og plantes ud senere- Du kan også købe planterne ”færdige” i havecentre – klar til udplantning. Det gælder også for diverse krydderurter og salat.

Løg og kartofler: Købes klar til at sætte i jorden.

At så i små potter og plante ud senere kaldes: FORSPIRING eller mere korrekt FORKULTIVERING. Du kan se mere:

» LÆS om, hvordan og hvorfor man forspirer/forkultiverer her!

» Se VIDEO om forspiring her!

Hvordan SÅR man direkte i højbedet?

Du kan købe frø mange steder i fysiske forretninger: Planteskoler, havecentre, dagligvareforretninger. Du kan også købe på nettet – klik her for forslag.

Du behøver ikke spekulere så meget på, hvilke sorter du køber til at begynde med. Det er bare at komme i gang.

Det allerførste du kan så, er radiser og spinat. Derefter gulerødder, salat og ærter.

Se i vores haveleksikon, hvor varm jorden skal være, før frøene vil spire. KLIK HER.

Inden du sår, skal du sikre dig, at jorden er tilpas fugtig. Den må IKKE være tør. Vand eventuelt, hvis det er nødvendigt. Men vand ikke for meget. Jorden skal være fugtig – men ikke våd. Det vil sige: Hvis du tager en håndfuld jord op, må det ikke dryppe, når du trykker.

Når frøene skal i jorden, skal du sikre dig, at jorden hverken er for hård eller blød. Hvis du lige har fyldt jord i bedet, kan den være alt for løs. Så vil plantens rødder ikke kunne få ordentlig fat.

Jorden må til gengæld ikke være hård, så må du løsne den med en graveske eller en greb. Jorden skal helst have en konsistens, så du kan stikke hånden ned til håndleddet ved at vride den frem og tilbage – altså ved at bruge lidt kræfter.

Selve såningen

Lav en rille i jorden med fingrene eller med en planteske. Hvor dybt frøene skal ligge i jorden, ser du på frøposerne. Tag frøene op i hånden, så du bedre kan styre, hvor tæt du sår. Hæld aldrig direkte fra posen.

Se i vores haveleksikon, hvor langt der skal være mellem planterne. Det kan du også se på frøposerne – men du vil som regel kunne så tættere, fordi planterne skal gro i et højbed. Det tager frøfirmaerne ikke højde for.

I øvrigt: Bliv ikke forvirret af, at der angives forskellige afstande mellem frø/planter og sådybder alt efter, hvor du læser. Det er nemlig ikke nogen EKSAKT videnskab. Brug din sunde fornuft og få dine egne erfaringer. Forstil dig den færdige plante, som kommer fra hvert frø. Så giver det sig selv, at der f.eks. skal være 5-6 cm mellem gulerodsplanter.

Afstand mellem PLANTER er ikke det samme som afstand mellem FRØ. Det er nemlig ikke alle frø, der spirer. Derfor skal du så tættere, end anbefalet færdig planteafstand. Typisk er det ikke muligt at fordele frøene nøjagtigt, så man kommer automatisk til at så lidt ekstra.

Så snart planterne er kommet op, skal du fjerne eventuelt ”overskydende” planter, så de anbefalede/logiske afstande nogenlunde overholdes. Ellers vil planten ikke kunne udvikle sig ordentligt.

Brug eventuelt de planter, du hiver op, i salat, så de ikke går til spilde. De er sunde og smager vidunderligt.

Når frøene er sået, dækker du med jord og trykker jorden godt til.

Hvordan PLANTER man i højbedet?

Planter, som du selv har forspiret, skal have en vis størrelse, inden du planter dem ud. Man beskriver det således: de skal kunne ”håndteres”. Det betyder, at man skal kunne få planten inkl. rødder og jord op ad potten uden at ødelægge den.

Noget andet er, at temperaturen i bedet, skal være i orden. Det går ikke, hvis det er for koldt. Helst skal skiftet fra inden døre til højbede være så skånsomt, som muligt. Det gælder også for planter, der er købt.

Når du skal plante, skal jorden være tilpas fugtig – nøjagtigt som hvis du sår. Vær så forsigtig, som muligt – pas på rødderne. Sæt planten i cirka samme højde i jorden, som i potten. Tryk jorden GODT FAST om planten, så rødderne kan få fat i jorden omkring. Afstande mellem planter finder du i haveleksikonet.

Husk at vande – forsigtigt

Nu kommer det svære?

Der skal vandes – FORSIGTIGT! Selvom jorden er tilpas våd, så SKAL der vandes, når du har sået eller plantet. Det bevirker, at jorden samler sig om frøet/planten, som derfor “får bedre fat”.

Men husk: FORSIGTIGT! Du kan nemlig nemt komme til at vande frøene væk eller skade planten.

Brug en spreder på vandkanden eller slangen, som giver BLØDE stråler. Prøv strålen INDEN du vander direkte i bedet! Den må IKKE være hård. Hvis strålen ikke er ABSOLUT blød, så vand ved siden af så-rillen eller den lille plante, så vandet breder sig forsigtigt ind til frøene/planterne.

Det gælder også de næste uger, som er de mest kritiske i en plantes liv. Jorden må under ingen omstændigheder tørre ud, og du må ikke skade spirer og planter ved at vande for hårdt.