Fordele ved at dyrke i en GrowCamp
+- Jorden trædes ikke hård, så udvikles rødderne bedre.
- Når jorden er hævet over omgivelsernes niveau, bliver jorden aldrig så våd, at planterne drukner. Rødderne kan altid få ilt.
- Om foråret kan du starte tidligere, fordi jorden hurtigere blive tør og varm.
- Du kan plante tættere på grund af de optimale forhold og dermed få større udbytte.
Hvis du overdækker højbedet, er det ENDNU nemmere
- Insektnet skærmer for dræbersnegle og andre skadedyr.
- Insektnettet dæmper for kraftig regn, hagl og blæst.
- Plastoverdækning skaber et drivhusmiljø, der giver støtte til dine planter.
Dyrkning for nybegyndere
+Er du ny indenfor dyrkning, så finder du masser af havetips og viden i vores haveunivers. Se f.eks. vores havelektion, hvor vi beskriver, hvordan man dyrker mere end 40 forskellige grøntsager. Eller følg med i vores artikler om GrowCamp for nybegynder. Se også MINI-køkkenhaven, hvor selvforsyneren Peter Norris dyrker i hans GrowCamps.
Hvad kan man dyrke i en GrowCamp - hvordan og hvornår?
+Vi har udarbejdet et skema, som viser overordnede retningslinjer for, hvad du bl.a. kan dyrke i din GrowCamp samt givet et eksempel på en opdeling i din GrowCamp. Du kan også læse om hvornår det kan sås og plantes.
Dyrkning hele året rundt
+Her kan du finde links til hvad du kan dyrke i årets måneder:
Februar – Klik her!
Marts – Klik her!
April – Klik her!
Maj – Klik her!
Juni – Klik her!
Juli – Klik her!
August – Klik her!
September – Klik her!
Vinteropbevaring
+- Vi anbefaler at du tømmer dit selvvandingsbed helt for vand for at undgå frostspringninger. Dette kan gøres ved at du sætter vand-regulatoren i bund, så vandet løber ud af plastsækken.
- Opbevaring af dine plastiksider bør være indenfor. Rummet behøver ikke være frostfrit, men siderne skal ligge så hverken vind eller andet ikke kan påvirke eller ramme dem. Plastiksiderne er nemlig ekstra skrøbelige når det fryser.
Hvor meget jord skal man bruge?
+Jordmængde til et 120x120 cm bed
- 50 cm i højden: 0,65 m3 = 650 liter = cirka 13 poser med 50 liter
- 30 cm i højden: 0,36 m3 = 360 liter = cirka 7-8 poser med 50 liter
Jordmængde til et 120x120 cm bed med selvvanding: 200 liter = ca. 4 poser med 50 liter
Bedet skal fyldes næsten helt op med jord. Når jorden har sat sig, vil der være ca. 5 cm til kanten, hvilket er ideelt.
Som alternativ til at fylde bedet helt med jord, kan du anvende jordbakker. Se her!
Hvad med gødning?
+Det er svært at give generelle råd om gødning, da det afhænger af, hvilke grøntsager, man dyrker.
Hvis der er gødning i den jord, du fylder i bedet, når du starter, kan de fleste grøntsager klare sig det første år. Det anbefales dog at tilføre ekstra gødning hen på sommeren, hvis du vil være sikker på et godt udbytte. Næste år er det nødvendigt at tilføre gødning inden såning og i løbet af sæsonen.
Hvor meget pasning skal jeg regne med?
+Med en GrowCamp undgår man hårdt havearbejde. Der skal stort set kun sås og høstes – vandes og gødes. Den største opgave er faktisk at sørge for, at planterne ikke tager overhånd!
Der bliver hurtigt trangt, hvis man følger vores anvisninger om såning. Det er meningen, at man skal høste løbende – også mens planterne er helt små. På den måde får man tyndet ud. Hvis man ikke kan følge med, eller hvis nogle af planterne fylder for meget, må man gå hårdt til værks og klippe bladvækst væk eller rydde helt ud. F.eks. klarer pastinak sig udmærket, selvom man klipper halvdelen af bladvæksten væk.
Man kan købe espalier i rust eller galvaniseret jern, som kan sættes op imellem de forskellige afgrøder. Nettene kan sørge for, at de kraftige planter ikke optager al pladsen. Nettene kan selvfølgelig også bruges til afstivning af f.eks. ærter. Se mere her!
4 pasningsråd
+Vand: Med GrowWater er der altid vand til rådighed – og i den rigtige mængde. I ydersæsonerne kan man via justeringsanordning mindske vandstanden, så jorden ikke bliver for fugtig! Planter mistrives, hvis de får for meget vand.
Gødning: Der skal masser af gødning til, når man vil have mange og prægtige afgrøder eller blomster! Og ved at dosere flydende gødning korrekt de få gange, der skal vandes i en sæson, opnår man optimal trivsel.
Jord: Planter mistrives, hvis der ikke er tilstrækkelig jord til, at rødderne kan udvikles. I GrowCamps jordbeholder kan der være 15 cm jord over vandbeholderen. Det gør, at planterne bliver kraftige og giver masser af grøntsager, frugter eller blomster. Jorden behøver i øvrigt ikke skiftes hvert eneste år.
Varme: I en GrowCamp med overdækning er det nemt at lufte ud. Plastoverdækningen er monteret med velcro og kan derfor åbnes vilkårligt. Når det er meget varmt, kan den helt afmonteres
Hvordan fungerer mit selvvandingssystem?
+GrowWater er et patenteret vandingssystem udviklet af GrowCamp og kan anvendes i alle GrowCamps med 30 cm ramme.
Der er plads til 15 cm jord over vandbeholderen. Vandbeholderen er 15 cm høj og kan rumme 72 liter vand. Den placeres som en indsats i bunden af bedet. Jorden over er forbundet med vandet via perforerede rør, som fungerer som væger, der suger vand op og fugtigheden breder sig ud i hele bedet.
Vandet holdes inde af en kraftig plastsæk med afløbsslange. Vægerne støtter på plastsækken og bærer den bund, som jorden ligger på. Det er derfor vigtigt, at underlaget i bunden af bedet er fast, jævnt og uden skarpe kanter og genstande, som kan ødelægge plastsækken. Vi anbefaler at der tilkøbes en bundplade.
Vandpåfyldning sker nemt og hurtigt via et stort påfyldningsrør, som er forsynet med vandstandsviser.
Hele vandingssystemet er udført i kraftige plastdele, som nemt kan afvaskes og bruges år efter år.
Se overbliksbilledet over GrowWaters indhold og funktioner:
Kan der komme dræbersnegle i en GrowCamp?
+En af årsagerne til at GrowCamp findes skyldes at mange har problemer med snegle. Vi har derfor skabt GrowGamp, som kan holde snegle, insekter, rådyr og lignende ude.
For en dræbersnegl er der mange forhindringer, der skal overvindes, hvis den vil indtage en GrowCamp. Først skal den klatre op ad en plastplade/træ planke, hvor den er udsat for fare. Så skal den finde et hul, hvor velcroen i netoverdækningen ikke lukker helt tæt. Det kan den ikke, hvis den er stor. Så skal den overleve i bedet, som trods alt er forholdsvis nemt at overskue – derfor er den nem at finde. Om ikke andet, så er det i hvert fald nemt at strø lidt Ferramol i kanten af bedet (sneglegift, som er godkendt til økologisk dyrkning) og det overlever sneglene normalt ikke.
Man kan også sætte et 5 cm bånd af kobbertape på ens GrowCamp. Snegle får en slags stød, når de rører kobberet. Det giver ikke 100% sikkerhed – men det hjælper. Kobbertape kan købes her.
Hvor kan man placere en GrowCamp?
+GrowCamp kan placeres næsten alle steder: på græs, på fliser eller direkte på jorden. De mindre bede fås med bund. Dermed kan de placeres på altaner og terrasser, hvor man ikke ønsker, jorden kommer i forbindelse med underlaget.
Hvis terrænet skråner, kan man grave bedet ned i jorden, så det på den måde kommer til at stå vandret.
Vindforhold er ikke afgørende, da man kan skærme planterne mod vinden med plastoverdækning. Man bør derimod lægge vægt på at placere bedet, hvor der er mest muligt sol og lys.
Hvis det passer ind i designet af haven, kan det være gavnligt at placere GrowCampen, så gavlene vender øst/vest. På den måde vil siderne med netoverdækning være vendt mod syd og beskytte planterne mod stærkt sollys.
Hvis man har flere bede er den ideelle afstand 100 -120 cm. Man kan nøjes med helt ned til 60 cm mellem bedene.
Hvor lang tid tager det at samle en GrowCamp?
+GrowCamp højbed af plast med overbygning kan samles af alle. Det tager mellem 1 og 2 timer, hvis man følger den instruktionen nøje. Det eneste værktøj du skal bruge, er en gummihammer.
Højbede af plast uden overbygning samles på 10-15 minutter.
Det tager lidt længere tid at samle GrowCamps og højbede med træramme. Det kan være nødvendigt at efterbore samlings-hullerne, fordi træet udvider sig/tørrer i forhold til varme og fugtighed.
Vejledningerne til montage findes under den specifikke GrowCamp.
Vedligeholdelse af GrowCamp
+GrowCamp med overbygning er konstrueret til at modstå næsten alle vejrtyper.
Bardunerne, som er fastgjort mellem overbygning og bed, holder overbygningen på plads og jorden i bedet sørger for, at det bliver stående. Med tiden vil plastdelene blive lysere af sollyset, selvom materialet er UV-beskyttet. Man skal sørge for, at plastsiderne og nettene sidder fast i stormvejr, ellers kan vindstød evt. ødelægge bedet.
Vi anbefaler at man fjerner både plastoverdækning og net om vinteren. Det forlænger levetiden på teltdelen væsentligt. Plastsiderne kan trække sig en smule sammen i kulden, derfor bør de opbevares tørt og ved stuetemperatur. De er ligeledes bløde og medgørlige i høje temperaturer, men stiv og sværere at håndtere i koldt vejr. Den kan vaskes med vand tilsat lidt brun sæbe.
Hvornår bruges plastoverdækningen?
+Vi anbefaler ikke at have plastiksiderne ude i frostvejr, da de kan krybe i kulden. Dog kan du, hvis det ønskes, have dem på, hvor du for at hæve temperatuen kan tænde et bloklys inden i GrowCampen. Sørg for at det ikke kan vælte og at sikkerheden er i orden.
Når solen får magt, skal du passe på, der ikke bliver for varmt. Fjern hellere plastoverdækningen helt, hvis du ikke har tid til at lukke op hver gang, det bliver for varmt. Ved for høj varme kommer der for megen bladvækst og få eller små grøntsager. Man siger, at de fleste planter trives bedst ved samme temperatur, som mennesker – måske en smule varmere.
Husk også, at det er vigtigt at få luftet godt ud. Hvis du ikke gør det, risikerer du svampesygdomme og mos på jorden.
Hvilke plastiksider og net skal jeg bruge?
+Du finder dine plastik sider eller net ved at søge på de(n) GrowCamp du har. Du kan både søge efter varenummeret eller navnet i søgefeltet øverst på siden. Inde på produktet vælge du "indhold", hvor det er muligt at se alle de enkelte deles varenumre.
Hvad er forspiring?
+Forspiring er, når frø sås i små potter eller bakker, hvor de spirer og vokser til en passende størrelse. Derefter udplantes de på voksestedet, hvor de bliver indtil høst. Nogle vælger af pladshensyn at ompotte flere gange i forløbet, men det er ikke nødvendigt for planterne.
Når man sår i små potter og sørger for lys, tilpas varme og jordfugtighed, spirer frøene ensartet. Det, at potterne kan flyttes, gør det nemmere at skabe optimalt miljø.
GrowCamps plantebakker kan være med til at øge kapaciteten og dermed produktionen væsentlig. Tilmed er det muligt at starte tidligt inden døre på en nem måde. Læs mere om plantebakker her.
Hvis man sørger for at forspire, har man konstant nye små planter parat, så snart der er ledig plads i højbedene. Mange sår salat og ærter med 14 dages mellemrum til helt hen i august. Når man forspirer og udnytter pladsen optimalt, er det muligt at få næsten dobbelt så mange hold grøntsager hver sæson.
Flere grøntsager, f.eks. salat, løg, porrer, spinat og ærter kan sås indendørs allerede i februar.
Frøene spirer villigt og planterne udvikles hurtigt og kraftigt, hvis man benytter kunstigt lys. Ved brug af LED-pærer er udgiften til strøm meget beskeden. Se vores lys og varmemåtte her.
Salat, løg, ærter, spinat og flere andre grøntsager kan udplantes i GrowCamps overdækkede højbede, så snart faren for kraftig nattefrost er overstået. Ved let nattefrost kan temperaturen hæves et par grader i bedet, hvis man benytter stearinlys om natten. Det betyder, at man kan have salat allerede i slutningen af marts måned, hvis vinteren ikke trækker ud.
Forspiringen foregår ikke kun tidligt om foråret. Man kan med stor fordel forspire helt hen til sent efterår. Se flere gode råd til spiring i vores store haveunivers her.