Hvad vil du dyrke?

Hvad vil du dyrke?

Start med det nemmeste

Start helt enkelt med at vælge nogle af følgende afgrøder: radiser, salat, spinat, ærter, gulerødder, persille, purløg, porrer og løg – eventuelt kartofler. Ingen af disse planter kræver meget varme og trives bedst uden plastoverdækning efter april måned.

Når du har høstet f.eks. radiser og spinat i begyndelsen af maj, kan du så f.eks. bønner, som trives bedst med en hel del varme. Altså midt/sidst i maj eller først i juni.

Tomater, agurker, chili og peber bør dyrkes i et bed, hvor der er plastoverdækning på det meste af sæsonen (drivhusklima). For de planter kræver MASSER af varme.

De fleste krydderurter trives fint i det ”kolde bed”. Men basilikum helst skal stå, hvor der er drivhusklima.

Hvordan skal planterne stå i forhold til hinanden?

Find ud af, hvor nord og syd er. Placer ikke høje planter som ærter i sydsiden af bedet – så vil de skygge for de andre planter. Sæt ærterne i nordsiden eller lav rækkerne fra nord til syd, så solen kan skinne ind på alle rækkerne.

Grøntsagerne

I vores blog fakta om grøntsager finder du alle informationer om 45 forskellige grøntsager. Se ved hvilken temperatur, de spirer, se planteafstand og om og hvornår, de skal overdækkes med henholdsvis insektnet og plastoverdækning.

KLIK HER!

Skema over så- og høsttider

Herunder kan du i skemaform se, hvornår du kan så og høste:

Hvornår

Man kan så tidligere i en GrowCamp, end man er vant til. Når teltet er overdækket med plast, holdes let nattefrost ude, og planterne skades ikke.

Ofte vil det være muligt at starte allerede i februar. Solens stråler varmer hurtigt bedet op og hæver jordtemperaturen væsentlig.

I den anden ende af sæsonen er der også meget at hente. Hvis man lægger kartofler i juli, kan man grave nye kartofler op i oktober-november. Gulerødder sået i august kan spises fra november og helt hen i foråret.

Tidspunkt for såning og høst kan variere år for år på grund af vekslende vejrforhold. Geografiske klimaforskelle har naturligvis også afgørende betydning. Desuden findes der mange sorter af de fleste plantearter, som hver for sig har forskellige egenskaber i forhold til udviklings-, så- og høsttid.

Længere sæson

Angivelserne i skemaet bygger på frøleverandørers anvisninger tilsat egne erfaringer fra flere års dyrkning under de særlige forhold, der er i et drivtelt. Som hovedregel kan man så/plante ca. en måned før i et drivtelt end på friland. Det skyldes højere jordtemperatur og at jorden i et højbed hurtigere tørrer, så den er til at arbejde med. Om efteråret er der også cirka en måned ekstra til at så og høste.

Overdækning

For mange afgrøders vedkommende er det ikke strengt nødvendigt med plastoverdækning i efteråret og om vinteren, selvom det er angivet i skemaet.
Det vil dog næsten altid være en fordel, at planterne får den ekstra beskyttelse og varme, som overdækningen giver.


Vi har udarbejdet skema, som viser overordnede retningslinier for, hvad du bl.a. kan dyrke i din GrowCamp, hvornår det kan sås eller plantes, og hvornår det kan høstes.

Skemaet kan hentes her!

 

Inspiration til indretning af bede på 120 x 120 cm

Eksemplet er delt op i tre tidspunkter på året: Klik på billederne herunder og se forklaring:

 

 

At bestemme sig til hvad der skal sås og plantes er næsten det vanskeligste ved at dyrke grøntsager i en GrowCamp. Der er så mange muligheder. Herunder er der vist tre skematiske eksempler på indretning:

Drivhusbed

Busktomater bliver ca. 75 cm i højden men breder sig en del. Agurken placeres i siden af bedet og bindes op under taget, når den gror til. Fjern sideskud, en del af bladene og topskuddet, når planten bliver for stor og skygger for meget. Chili, peber og aubergine stortrives i bedet.

Klik på billedet herunder og se nærmere forklaring:

Krydderurtebed

Purløg, persille og bladdild i rækker. 8 forskellige krydderurter, hvoraf nogle kræver hård beskæring for ikke at  overtage pladsen fra de andre. Basilikum og fransk estragon trives godt i det lune miljø i GrowCampen.

Klik på billedet herunder og se nærmere forklaring:

Kun fantasien sætter grænser

Bland rodfrugter, salat, porrer, løg og krydderurter. Høst
og så nyt.

Klik på billedet herunder og se nærmere forklaring: