Ærter

Ærter
NAVN ÆRTER
Botanisk navn Pisum sativum
Familie Ærteblomstfamilien
Foretrukken jord Frugtbar og veldrænet
Gødningsbehov Lille
Sol/skygge Fuld sol
Spirer ved min.
Spirer optimalt ved 15-25°
Spirer ved max. 30°
Fra såning til spiring Ca. 1 uge
Planteafstand I dobbeltrække: 15 cm. I enkeltrække 10 cm.
Til andre planter: 40 cm.
Forspires Marts-Juni
Sås direkte April-Juni
Fra såning til høst 10-13 uger
Insektnet Dækkes med insektnet for at undgå skadedyr
Plastoverdækning Overdæk med plast indtil der er mindst 5-8 grader om natten.
Frost – udvikling Tåler lidt forårs-nattefrost
Bemærkninger Lave ærter bliver 50-90 cm høje bør støttes at gitter eller tråde. Høje ærter bliver op til 2,20 cm og gro op ad gitter.

 

 

Ærter, også kendt som Pisum sativum, er en type bønne, der har været dyrket i tusinder af år. De er en alsidig og lækker ingrediens, der kan nydes i en række forskellige retter, fra supper og gryderetter til salater og casseroler. Men udover deres kulinariske appel er ærter også et ernæringsmæssigt kraftcenter, der kan give en række sundhedsmæssige fordele.

Ernæringsprofil

Ærter er en fremragende kilde til flere vigtige næringsstoffer, herunder protein, fiber, vitaminer og mineraler. En kop kogte ærter indeholder omkring 8 gram protein, hvilket svarer til en æg. De er også en fremragende kilde til fiber, der giver omkring 8 gram pr. kop. Det gør dem til et godt valg for at støtte en sund fordøjelse og vedligeholde en sund vægt.

Når det gælder vitaminer, er ærter især en god kilde til vitamin K, der giver omkring 35% af den daglige værdi pr. kop. De er også en god kilde til vitamin A, vitamin C og flere B-vitaminer. Når det gælder mineraler, er ærter en god kilde til kalium, jern og zink.