Så kartofler tidligt → Guide til tidlig kartoffelsåning

Så kartofler tidligt → Guide til tidlig kartoffelsåning

Det er nemt at dyrke sine egne kartofler i et overdækket højbed fra GrowCamp.

Det sværeste er faktisk at få fat i læggekartofler tidligt nok. De fleste havecentre får dem ikke på hylderne før godt hen i februar måned. Og vi vil gerne begynde at forspire allerede sidst i januar eller først i februar.

Årsagen til, at man kan starte så tidligt er, at GrowCampen er overdækket med vindues-folie og derfor kan bruges som drivhus.

Der bliver hurtigt varmt i bedet, så snart solen skinner bare nogle få timer. Så bliver jorden varmet op, og mange år kan man lægge de forspirede kartofler allerede midt i marts.

Risikoen er naturligvis, at der kan komme vedvarende frost. Det tåler kartoflerne ikke.

Nattefrost kan de heller ikke li’, men det klarer man ved at lægge fibertex eller noget andet, som kan danne et beskyttende ekstra lag, inde i bedet. Man kan også sætte et par bloklys på jorden i GrowCampen om natten – der skal normalt ikke meget til.

Herunder kan du se, hvordan kartoffelplanter står dejligt beskyttet i et voldsomt haglvejr i april.

 

 

FORSPIRING AF KARTOFLER

Læg kartoflerne i en kasse med lave sider. Der må gerne være en cm luft imellem dem, så de får lys og luft, og der er plads til spirerne. Der skal masser af lys til – og der må ikke være varmere end 12-15 grader. Ved for lidt lys og/eller for meget varme bliver spirerne lange og svage.

LÆGNING AF KARTOFLER

 

Når du vurderer, at der ikke er fare for frost om dagen – i hvert fald ikke flere dage i træk, kan du lægge kartoflerne. Det er et temperamentspørgsmål, hvornår man tør starte. Hvis man er uheldig, og det bliver frost i længere perioder, er man nødt til at tilføre varme til bedet, hvis planterne skal overleve. Som fortalt i indledningen kan man holde nattefrost ude med et par bloklys ind i bedet og/eller dække med fibertex.

Jorden i bedet skal være løs. Hvis der ikke er gødning i, kan der tilføres en smule. Men ikke for meget – højst halvdelen af, hvad man normalt tilfører i køkkenhaven. Ellers får man alt for kraftige planter og alt for små kartofler. Det er heller ikke godt, hvis der slet ikke er gødning i bedet. Men det kan man normalt nå at redde, fordi man kan se, at blade er lysegrønne. Så må man igang med gødningen.

GrowCampen skal IKKE være overdækket med insektnet. Det tager man af. Kartoflerne skal have så meget lys, som muligt her i det tidlige forår. Og der er ingen insekter, der angriber kartofler. Vinduesfolien skal selvfølgelig ikke afmonteres.

Kartoflerne kan lægges tættere, end man normalt tilråder. I hver sektion på 120 x 120 cm kan der være 15 kartofler: 3 rækker med 5 kartofler. De lægges i 5-8 cm dybde. Husk at vende spirerne opad.

PASNING AF KARTOFLER

 

Så snart kartoflerne er tittet cirka 10 cm op ad jorden, hypper du dem. Det vil sige: det er ikke gammeldags hypning med hakkejern, der er tale om. Du bruger fingrene eller en lille graveske. Skub forsigtigt jorden op i rækker, så kartoffelplanterne næsten er dækket.

Den øvelse gentager du, når kartoflerne igen er vokset 5-10 cm.

Derudover skal du sørge for, at jorden ikke tørrer ud. Hvis den gør det, går væksten i stå og hele processen forsinkes.

TEMPRATUR og UDLUFTNING FOR KARTOFLER

Med en GrowCamp overbygning har du mulighed for at udlufte og sørge for, at der er den helt rigtige temperatur i bedet.

Når solen skinner om dagen, er det nemt at åbne lidt eller meget for vinduesfolien i toppen, så der ikke bliver for varmt i bedet. Og så snart vejret bliver lunene, og der ikke er fare for nattefrost længere, kan du tage folien helt af. Det forholder sig nemlig sådan, at kartofler ikke skal have det for varmt. Så bliver toppen for voldsom og tager al energien fra kartoflerne.

HØST AF KARTOFLER

 

I slutningen af maj vil de første kartofler normalt være klar. Det afhænger selvfølgelig af vejret. Stik forsigtigt en hånd ned i jorden og føl efter, hvor store kartoflerne er. Det gælder om at rode så lidt rundt som muligt. Hvis de er store nok, kan du faktisk “plukke” kartofler på den måde de første uger. På den måde vil kartoffelplanten fortsætte med at udvikle kartofler løbende.

EFTER HØST AF KARTOFLER

 

Der er næppe noget tidspunkt på året, hvor man er mere eftertragtet som middags-vært, end når man har nye kartofler. Så de får normalt hurtigt ben at gå på.

Derfor er det smart at have en ekstra etage i bedet, hvor man kan have nye planter parat, som det ses på billedet herover. Så snart der bliver et hul i jorden efter en høstet kartoffelplante, kan der blive plads til en ny lille plante: salat, chili, tomat osv.

Man kan selvfølgelig også SÅ planter efter høst: f.eks. bønner, ærter og gulerødder, som nemt kan nå at udvikle sig og være klar til høst efter sommerferien. Der er masser af muligheder. Se f.eks. artiklen “Årets gang med GrowCamps overdækkede højbede” eller læs Peter Norris’ fantastiske havekalender for selvforsynere.

OVERDÆKNING af HØJBEDE

GrowCamp tilbyder færdige bede i PVC eller sibirisk lærk med overbygning. Der findes 2 slags overbygninger: GrowCamp-overbygning, som er opdelt i sektioner á 120 cm og TUNNEL-overbygning, som er 240 eller 360 cm lang.

Du kan også få overbygningen separat og sætte den på dine egne bede, hvis de måler 120 cm i bredden og har længderne 240 eller 360 cm. Derudover tilbyder vi overdækning til 3 pallerammer.

Læs mere om de forskellige slags overbygninger her.

 

Priser og detaljer på produkterne finder du her:

»» GrowCamps overdækkede højbede

»» Højbede med TUNNEL på 240 eller 360 cm i længden

 

 

På billedet herover ses TUNNEL-overbygning, som er monteret på PVC højbed. Overbygningen kan også monteres på højbede af sibirisk lærk – egne højbede og pallerammer. Gavlen er monteret med velcro – det vil sige, den kan åbnes efter behov eller helt afmonteres. Under folien på gavlen er der insketnet, som bremser vinden.

 

 

Her ses GrowCamp fyldt med kartofler. Øverst i bedet er der plantebakker med masser af forspirede nye planter.

 

 

Når faren for nattefrost er ovre, kan du bruge “øverste etage” – GrowCamps plantebakker til at forspire salat, sommerblomster og meget andet.

Så snart du går igang med at høste kartofler, kan du tage planterne fra “øverste etage” og fylde ud med. Det passer som regel, at når de sidste kartofler er høstet, er det præcis tid til at så eller plante bønner ud – eller f.eks. chili og busktomater.

På billedet herunder vises kartofler, som blev gravet op en af de første dage i maj.

Herunder kan du se, hvordan bedet så ud sidst i oktober, hvor der blev høstet chili, auberginer og meget andet.